Timp Liber
Destinație turistică pentru un weekend de neuitat, la doi pași de Cluj-Napoca. FOTO
Destinație turistică pentru un weekend de neuitat. În apropiere de Cluj regăsim numeroase destinații montane în care ne putem bucura de aerul curat și de natură. Printre ele se numără și Țâcla Gavrii, un minunat punct de belvedere din Mărișel.
Țâcla Gavrii. Sursa foto: monitorulcj.ro
Vremea bună din acest weekend aduce o nouă destinație pentru drumeții, unde oamenii se pot bucura de frumusețea naturii, liniște și aer curat în timp ce se eliberează de stresul săptămânii de muncă și de aglomerația urbană.
Un astfel de loc este Țâcla Gavrii se află la doi pași de Cluj-Napoca, la doar 50 de km de municipiu, în comuna Mărișel.
Mărișel se află pe lista celor mai căutate destinații turistice de către clujeni și nu numai. Însă puțini știu că în interiorul comunei se află o adevărată comoară.
Dacă ești dornic să pornești într-o aventură în aer liber și să ai parte de o experiență de neuitat, Țâcla Gavrii este destinația perfectă pentru weekend.
Țâcla Gavrii este o zonă stâncoasă care se află la peste 1.000 de metri altitudine care se află la o distanță de aproximativ doi kilometri de centrul localității și oferă o priveliște care îți taie răsuflarea.
Drumul spre Țâcla Gavrii nu este atât de greu de găsit, deoarece acesta se găsește foarte ușor pe Google Maps, în caz dacă te rătăcești, localnicii te pot ghida ușor spre destinație. Zonei peste care străjuiește Țâcla Gavrii se mai numește și „Împărăţia lui Zamolxe”, deoarece este greu accesibilă, valea fiind populată de urși.
Varianta pe care se poate ajunge este Gilău, Someșul Cald și dreapta, spre Mărișel. Ajunși în Mărișel continuați pe drumul județean 107T spre Cabana Lacota. Lași mașina într-o parcare și te pregătești de urcatul spre potecă prin pădure care te duce la Țâcla Gavrii. Vei fi întâmpinat de un semn care te anunță că ai ajuns la destinație „Ai aici Țâcla Mare. Liniște și relaxare!”
Țâcla este un regionalism care reprezintă o piatră foarte înaltă, deasupra unei păduri imense. Acest perete de stâncă deși este foarte înalt este ușor de parcurs. De pe Țâcla Gavrii se pot admira Munții Apuseni, dar și casele răsfirate din Măguri Răcătău, răsfirate pe valea Someșului Rece. Denumirea de „Gavrii” a fost denumită după numele familiei care locuiește în zonă.
Defileul Răcătăului, denumit și Împărăția lui Zamolxe
Legendele spun că din zona Mărișel începe „Împărăția lui Zamolxe” sau „Tărâmul lui Zamolxe”, care se întinde peste tot Defileul Răcătăului. Moții au numit această zonă după numele preotului dacic Zamolxe care se spune că s-ar fi retras într-o peșteră din zonă timp de șapte zile.
Liniștea și pădurile feerice care domină Defileul Răcătăului sunt oaza de liniște la aproximativ două ore distanță de Cluj-Napoca. Minunățiile Munților Apuseni sunt celebre pentru frumusețea lor, iar orice colț merită luat la pas și descoperit.
Prognoza meteo în acest weekend la Cluj
Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem înainte de a pleca la o drumeție sau într-un loc mai îndepărtat de Cluj-Napoca este să verificăm prognoza meteo.
Conform prognozei AccuWeather, șansele de ploaie sunt inexistente în acest weekend, iar soarele ne va încânta cu prezența.
Sâmbătă, 26 martie, cerul va fi însorit spre parțial noros și temperatura crește la 17 grade Celsius. Plus, șansele de precipitații sunt de 1%. Pe timpul nopții sunt așteptate 5 grade Celsius. Șansele de ploaie vor fi de doar 1%.
Duminică, 27 martie, temperaturile maxime rămân în jurul celor înregistrate sâmbătă. Minima nopții va fi de 1 grad Celsius, iar vântul va sufla cu 20 km/h.
Foto: monitorulcj.ro
CITEȘTE ȘI: