Economie

România, cel mai mare deficit comercial la nivel european, în valoare de 332 milioane de euro, din cauza importului masiv de medicamente

România înregistrează un deficit comercial colosal în urma schimburilor comerciale extra-europene de medicamente și produse farmaceutice.

România are cel mai mare deficit comercial la nivel european de pe urma comerțului extra-UE cu medicamente și produse farmaceutice/Foto: pexels.com România are cel mai mare deficit comercial la nivel european de pe urma comerțului extra-UE cu medicamente și produse farmaceutice/Foto: pexels.com

 

 


În 2023, România a exportat în afara UE medicamente şi produse farmaceutice în valoare de 327 milioane de euro, în timp ce importurile s-au cifrat la 659 milioane de euro. Astfel, după cum arată datele oficiului european de statistică, România are un deficit de 332 de milioane de euro din cauza importurilor masive de medicamente. 

Scade exportul de medicamente în afara spațiului european

Exporturile UE de produse medicale şi farmaceutice în ţările din afara blocului comunitar au scăzut cu 3,5% în 2023, comparativ cu 2022, în timp ce importurile au crescut cu 6,1%, arată datele publicate vineri de Eurostat.


CITEȘTE ȘI: 
Avertismentul producătorilor: vine o criză de antibiotice și alte medicamente cu prețuri sub 25 de lei

Potrivit acestor date, anul trecut, blocul comunitar a exportat medicamente şi produse farmaceutice în valoare de 277 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au situat la 119 miliarde de euro. În consecinţă, excedentul balanţei comerciale a UE de pe urma comerţului cu medicamente şi produse farmaceutice s-a cifrat la 158 de miliarde de euro, a doua cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată, după vârful de 174 miliarde de euro înregistrat în 2022.

România conduce clasamentul european la deficit comercial în urma comerțului cu produse farmaceutice

În rândul statelor membre, Germania (43 de miliarde de euro) şi Irlanda (31 de miliarde de euro) au înregistrat cele mai mari excedente de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice. În schimb, România, Slovacia, Malta, Estonia şi Cehia au fost singurele state membre cu deficite comerciale de pe urma acestor schimburi, în frunte fiind România, cu un deficit de 332 milioane de euro.


Comparativ, Ungaria a avut în 2023 un excedent de 882 milioane de euro de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice, iar Bulgaria un excedent de 333 milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: 
În 16 judeţe un farmacist se ocupă de peste 1.500 de locuitori. Cei mai mulți vin în Cluj și marile orașe

În 2023, România a exportat în afara UE medicamente şi produse farmaceutice în valoare de 327 milioane de euro, în timp ce importurile s-au cifrat la 659 milioane de euro. Ca pondere, exporturile României au reprezentat doar 1,3% din exporturile totale ale blocului comunitar de medicamente şi produse farmaceutice, în timp ce importurile s-au situat la 17,9% din importurile totale ale UE, cel mai ridicat nivel.


Evoluția comerțului european cu produse farmaceutice, în perioada 2003-2023/Sursa: Eurostat

Anul trecut, Germania a fost ţara cu cele mai mari exporturi extra-UE de medicamente şi produse farmaceutice (62 de miliarde de euro), urmată de Belgia (44 de miliarde de euro) şi Irlanda (37 de miliarde de euro), potrivit Eurostat. Topul importatorilor de medicamente şi produse farmaceutice este condus de Belgia (26 de miliarde de euro), urmată de Germania (20 de miliarde de euro) şi Ţările de Jos (16 miliarde de euro).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Criză de ibuprofen și paracetamol: consumul medicamentelor pentru copii, mai mare decât în pandemie! PRIMER oferă recomandări pentru părinți

Care sunt antibioticele care pot fi eliberate fără rețetă, în regim de urgență? VEZI LISTA.

abonare newsletter