Actualitate
Săptămâna Protecției Civile. Sirenele de alarmare vor răsuna în toată țara
Un exerciţiu de alarmare a populaţiei, prin sistemul de sirene de avertizare, se va desfăşura miercuri, în cadrul programului din „Săptămâna Protecţiei Civile”.
Protecție civilă: Sirenele de alarmare vor fi puse în funcțiune săptămâna viitoare/Foto: Depositphotos.com
Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a prezentat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul MAI, detalii despre „Săptămâna Protecţiei Civile”, un eveniment organizat de DSU şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care se va derula în ţară, dar și în Capitală, în perioada 25 februarie - 4 martie, şi care cuprinde mai multe activităţi menite să dezvolte comportamentul preventiv, unde cei interesaţi se pot familiariza cu măsurile şi regulile ce trebuie avute în vedere în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.
„Miercurea sirenelor - noi aveam în fiecare lună, în prima zi de miercuri, să pornim sistemele de alarmare, să le testăm, deci miercuri o să fie testate sirenele.
CITEȘTE ȘI:
Cutremurul care a „mișcat” Clujul. Ce riscuri există în zonă și ce spun geologii
O să informăm populaţia. Este normal ca aceste lucruri să se facă, lumea să se obişnuiască.
Repet: faptul că facem, informăm, pregătim nu înseamnă că noi ştim că mâine se va întâmpla ceva. Este obligaţia noastră să facem acest lucru, asta face Protecţia Civilă - pregăteşte populaţia. Asta înseamnă să ai o Protecţie Civilă puternică - să previi, să pregăteşti, să răspunzi corect, să reconstruieşti. Astea sunt cele patru faze extrem de importante", a declarat Raed Arafat.
Şeful DSU a explicat că, din punct de vedere al modului de acţionare, 2.865 dintre sirenele funcţionale pot fi comandate centralizat, iar 2.595 necesită declanşare locală.
„Miercurea sirenelor - pe lângă faptul că informează populaţia despre acest mod de avertizare, ea ne permite să testăm sirenele periodic şi să ne asigurăm că cei care le operează ştiu ce au de făcut, ştiu procedurile, că sirenele funcţionează”, a precizat Arafat.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a punctat faptul că „Săptămâna Protecţiei Civile” are ca principal scop creşterea rezilienţei populaţiei faţă de situaţiile de urgenţă, menţionând că, anul acesta, pentru a marca Ziua Naţională a Protecţiei Civile, pe 28 februarie, şi Ziua Internaţională a Protecţiei Civile, pe 1 martie, s-a decis organizarea unei săptămâni de evenimente care să permită specialiştilor din domeniu să comunice cu oamenii despre riscuri.
„Şi, mai ales, cum să acţioneze şi cum să se pregătească. (...)
Noi, când vorbim cu oamenii despre riscuri, nu vrem să îi panicăm, noi vrem să îi pregătim. Dorinţa noastră este să ajungem la un nivel de rezilienţă ridicat. Ce înseamnă rezilienţă pentru omul de rând? Înseamnă ca o situaţie de urgenţă să nu te afecteze mai mult decât pentru o perioadă foarte scurtă şi să poţi să revii la viaţa normală, iar în timpul situaţiei de urgenţă, să nu devii vulnerabil şi să ai ce îţi trebuie ca să poţi să faci faţă situaţiei respective”, a arătat Raed Arafat.
Sistemul de alarmare din Cluj urmează să fie extins
În prezent, la Cluj-Napoca există 2 centrale de alarmare de 40 linii instalate – una în punctul de comandă al județului și una în punctul de comandă al municipiului;
- 5 centrale de alarmare de 10 linii instalate în centralele telefonice din cartierele Mănăștur, Gheorgheni, Mărăști, Donáth și una în unitatea de pe strada Giordano Bruno;
- 105 sirene electrice cu putere de 5,5 Kw, instalate în cartiere;
- 1 centrală de alarmare de 10 linii instalată în centrala telefonică de la fostul CUG (unde sunt centralizate sirenele instalate în zona industrială de pe Bld. Muncii;
- 12 sirene electrice necentralizate, instalate în secțiile agenților economici din municipiu;
- 1 centrală electronică de alarmare instalată la sediul Primăriei, în biroul Serviciului Protecție Civilă;
- 6 sirene electronice cu putere de 600 W, instalate la adresele (str. Aviator Bădescu nr.7, Casa de Cultură a Studenților, Primăria – Piața Unirii nr.1, Opera Maghiară, Magazin Central și strada Cuza Vodă nr.1).
În urma evenimentelor seismice din ultima perioadă, din zona seismică Gorj, Oltenia, INCDFP a trimis specialiști în zonă pentru montarea a 3 stații seismice și 5 stații GPS, pentru analize în vederea cercetărilor privind procesul de desfășurare a cutremurelor și efectele produse de acestora.
România va avea un grup de lucru care să se ocupe de prevenirea, pregătirea și răspunsul în situații de urgență, ca urmare a cutremurelor din ultima perioadă din zona Gorjului.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
FOTO: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: