Actualitate

Institutul de Istorie „George Barițiu”, apel pentru respectarea statuilor în forma lor originală: „Regenerarea urbană nu poate fi o interfață pentru eliminarea unor simboluri care onorează o comunitate”

Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca face un apel public pentru respectarea valorilor comunității, în contextul în care bustul savantului Emil Racoviță a fost îndepărtat de pe strada Mihail Kogălniceanu, spațiu aflat într-un proces de regenerare urbană.

Apelul Institutului „George Barițiu” al Academiei Române: „Respectați statuile în forma lor originală!”/captură foto: Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române Facebook.com Apelul Institutului „George Barițiu” al Academiei Române: „Respectați statuile în forma lor originală!”/captură foto: Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române Facebook.com

 

 


Apelul lansat de Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române se înscrie în contextul în care grupul statuar „Școala Ardeleană” a rămas fără soclu în urma lucrărilor de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu. 

Mai mult, în ianuarie 2023, statuia politicianului Iuliu Maniu, amplasată în Piața Ștefan cel Mare, a fost pusă la pământ, cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet. Ulterior, în urma intervenției edilului Emil Boc, statuia a fost repusă pe soclu.


Tema simbolurilor și a valorilor comunității continuă să rămână pe agenda publică, în condițiile în care nu doar grupul statuar „Școala Ardeleană” de pe strada Mihail Kogălniceanu a rămas fără soclu, ci și bustul savantului român Emil Racoviță a fost eliminat din peisajul spațiului urban supus unui amplu proces de modernizare. 

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV. Doi clujeni pe urmele lui Emil Racoviță în Antarctica. Incredibila lor aventură pe traseul Expediției Belgica, la un secol distanță

Într-un asemenea context, reprezentanții Institutului George Barițiu îndeamnă la respectarea statuilor și repunerea acestora în forma originală.


„RESPECTAŢI STATUILE ÎN FORMA LOR ORIGINALĂ!”

„Am luat act, cu îngrijorare şi profundă nemulţumire, despre iniţiativa specialiştilor coordonaţi de Arh. Macalik Arnold Ernő vis-à-vis de privarea de soclu a renumitului ansamblu statuar al Corifeilor Şcolii Ardelene din faţa clădirii Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, opera marelui Romul Ladea.

Mai nou, am aflat şi despre eliminarea din peisajul Străzii Mihail Kogălniceanu a bustului ilustrului savant Emil Racoviţă plasat, iniţial, în faţa Colegiului Naţional cu acelaşi nume, una din cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din Cluj, Transilvania şi România deopotrivă. 


Apelul Institutului „George Barițiu” al Academiei Române: „Respectați statuile în forma lor originală!”/captură foto: Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române Facebook.com

Cu aceeaşi indignare aflăm şi despre „varianta de rezervă” care se preconizează pentru destinul acestui simbol ştiinţific şi academic atât de apreciat de către generaţii şi generaţii de elevi care, revenind la fosta lor şcoală, aleg să mai zăbovească câteva clipe în faţa celui care este, şi acum, patron spiritual al instituţiei.

Ni se pare inacceptabil şi de prost gust ca un astfel de simbol ştiinţific şi academic să fie mazilit/aruncat, acolo unde o mai fi loc, în curtea şcolii Colegiului! La fel de revoltătoare ni se pare şi libertatea pe care, cu nonşalanţă, şi-au luat-o specialiştii sus pomeniţi în a decide, cum, mai nou, este potrivit, „în acord cu peisajul”, să stea faimosul ansamblu statuar Școala Ardeleană.


Trăim, împreună, într-o comunitate multi-etnică şi multi-culturală în care RESPECTUL RECIPROC NU SE DISCUTA, SE AFIRMĂ! O comunitate, cu adevărat matură, trebuie să ştie să îşi respecte reciproc simbolurile, iar o iniţiativă de regenerare urbană NU POATE FI O INTERFAȚĂ PENTRU ELIMINAREA DIN PEISAJ A UNOR SIMBOLURI CARE ONOREAZA O COMUNITATE, ÎN PRIMUL RÂND CEA ROMÂNEASCĂ.

În lumea civilizată, proiectele de regenerare urbană se construiesc/gândesc, ţinându-se cont şi de istoria locului, de specificul, tradiţiile şi simbolurile mari care, prin faptele lor memorabile, au creat rădăcini puternice cu acele locuri, cu acele instituţii! 

În Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană se impune, în mod obligatoriu, tuturor membrilor respectarea demnităţii umane, a libertăţii, democrației şi a valorilor fiecărei comunităţi în parte. Acestea nu pot fi batjocorite sau eliminate din peisajul urban prin decizii arbitrare!

Le reamintim specialiştilor care se ocupă de renovarea Străzii Mihail Kogălniceanu faptul că o statuie/un bust plasat în faţa unei şcoli este parte din povestea/istoria/identitatea acelei şcoli! Iar istoria unei instituţii de învăţământ, cu simbolurile care onorează identitatea sa de brand, nu poate fi ştearsă/eliminată din peisaj! Nici măcar de dragul unui demers modern de regenerare estetică a ţesutului urban! 

Spre exemplu, anul trecut, în urma unei inițiative lăudabile a comunității, Fundația „Bolyai Collegium” din Târgu Mureș a decis să cureţe statuile lui Izsák Márton și Csorvássy István. Acest remarcabil ansamblu statuar a fost dezvelit chiar în fața Liceului „Bolyai Farkas” din Târgu Mureș încă în ziua de 8 septembrie 1957, cu ocazia celei de-a 400-a aniversări de la înființarea Colegiului Reformat.

Aşa cum statuile lui Izsák Márton și Csorvássy István din faţa Liceului „Bolyai Farkas” merită respect, tot la fel, Școala Ardeleană şi bustul lui Emil Racoviţă din faţa Colegiului Naţional „Emil Racoviţă” merită acelaşi respect!

Toate statuile/busturile merită respectul şi preţuirea noastră, prin urmare apelul pentru specialiştii Casei de Arhitectură Macalik Arnold Ernő, pentru Comisia Monumentelor Istorice și nu în ultimul rând pentru Primăria Municipiului Cluj-Napoca nu poate fi decât unul:

REFACEȚI ANSAMBLUL ȘCOALA ARDELEANĂ AȘA CUM A FOST 50 DE ANI ! 

PUNEŢI BUSTUL LUI EMIL RACOVIŢĂ ÎNAPOI!”, se arată în apelul publicat de Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române. 

Recent, primarul Emil Boc arăta, în cadrul unei intervenții radio locale, că a fost primul care a luat atitudine față de neglijența proiectanților care au decis mutarea grupului statuar „Școala Ardeleană” de pe soclul original, în fața Universității Babeș-Bolyai de pe strada Mihail Kogălniceanu, în urma sesizării venite din partea rectorului Universității Babeș-Bolyai, Daniel David.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Boc, despre grupul statuar de pe Kogălniceanu: „După ce am ieșit public, s-au trezit toți. Rectorul UBB a fost primul care m-a sesizat”

Statuia lui Iuliu Maniu a fost pusă înapoi pe soclu! Boc dă explicații: „Îmi asum public ce s-a întâmplat, îmi cer scuze!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter