Actualitate

Castor, filmat pe Someș, în comuna Florești. Activiștii de mediu cer declararea râului drept arie naturală protejată - VIDEO

O asociație cere ca râul Someș să fie declarat arie naturală protejată urbană, între Delta Floreștiși până în Grigorescu. Râul e populat de castori, specie protejată în România.

Castor, filmat pe Someș, în comuna Florești. FOTO: Captură ecran Someșul Nostru Castor, filmat pe Someș, în comuna Florești. FOTO: Captură ecran Someșul Nostru

 

 


Un castor a fost surprins pe râul Someș, în comuna Florești. Asociația Someșul Nostru cere projetarea Someșului pe porțiunea cuprinsă între Delta Florești și cartierul Grigorescu, prin instituirea unei arii naturale protejate urbane. 

 


Acest demers ar putea proteja mai bine zona de posibilele efecte negative ale dezvoltării imobiliare și a infrastructurii urbane, arată cei de la Someșul Nostru.

„Prezența castorului, care este specie protejată în România și Europa, este un argument în plus pentru a declara un coridor ecologic metropolitan, între Delta Florești și Someșul nostru din zona Companiei de Apă, până în cartierul Grigorescu, ca arie naturală protejată urbană.


 Într-un context în care Ministerul Mediului introduce această categorie în legislația privind ariile naturale protejate, la insistențele activiștilor din Rețeaua pentru Natură Urbană, din care face parte și campania noastră, autoritățile locale din Cluj și Florești au un instrument în plus pentru a proteja mai bine zona, amenințată de urbanism haotic, imobiliare, centură care în mod greșit e prezentată ca rezolvând problemele de trafic din zonă. E posibil ca mizele autorităților pentru proiecte mari de infrastructură și imobiliare să fie așa mari, încât echilibrul acesta fragil dintre om și natură să conteze prea puțin”, arată activiștii clujeni. 

În prezent, este în lucru un studiu de biodiversitate de-a lungul Someșului, din Gilău până în Apahida.


„Noi sperăm totuși ca studiile de biodiversitate din proiectul de culoar metropolitan între Gilău și Apahida, acum în lucru, să ofere o bază de date și informații, inclusiv prin prezența castorilor, pentru o protecție mai mare a biodiversității, cu accent pe această posibilă arie naturală urbană protejată între Florești și Cluj”, mai arată cei de la Someșul Nostru.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Pe Someș au revenit castorii! Animalele sunt „veritabili ingineri și peisagiști” care nu intră în conflict cu nimeni!

Ultimele Stiri
abonare newsletter