Actualitate
Polițiștii protestează în fața MAI și amenință cu blocarea activității: „Suntem «fraierii sistemului»”
Liderii Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL anunță un val de proteste în luna iunie și amenință cu blocarea activității. Prima mobilizare în stradă are loc chiar marți, în fața Ministerului Afacerilor Interne.
Polițiștii protestează în fața MAI și amenință cu blocarea activității. FOTO: Europol
Un protest al Sindicatului Europol, afiliat Blocului Național Sindical, are loc marți dimineață în fața Ministerului Afacerilor Interne, conform anunţului făcut de sindicatul Europol. Liderii Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL împreună cu liderii Sindicatului Național al Polițiștilor de Penitenciare – SNPP au anunțat în urmă cu câteva zile organizarea unui calendar comun de proteste, inclusiv prin acțiuni de încetare voluntară a activității.
Printre nemulțumirile polițiștilor se numără neaplicarea legii salarizării, modificările aduse la legea pensiilor militare, deficitul de personal și situația admiterii în școlile de poliție, arată sindicaliștii.
„Gata cu batjocura la adresa polițiștilor, ne-ați umilit destul! Am declanșat acțiunile de protest pe termen nelimitat pentru neaplicarea legii salarizării, modificărilor ce vor să fie aduse legii pensiilor militare, deficitului enorm de personal din instituție și a situației dezastruoase de la admiterea din școlile de poliție”, conform evenimentului programat pe Facebook.
Protestul este programat să se desfăşoare până la ora 16.00.
La Mureş, poliţiştii Europol protestează prin donare de sânge
Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş afiliaţi la Sindicatul European al Poliţiştilor - Europol au declanşat, marţi, un protest inedit împotriva inechităţilor salariale din sistem, iniţiind campania de donare de sânge „Donăm o dată şi astfel ajutăm medicii să salveze 3 vieţi”, astfel încât să poată lipsi motivat de la serviciu timp de o zi.
„În contextul în care poliţiştii nu au voie să declanşeze 'grevă' conform Legii 367/2022 privind Dialogul social, pentru a atrage atenţia decidenţilor politici asupra inechităţilor salariale din sistem, Europol filiala Mureş organizează o campanie de donare de sânge 'Donăm o dată şi astfel ajutăm medicii să salveze 3 vieţi'. E o formă de protest pe care am pus-o în aplicare prin implicarea activă a tuturor poliţiştilor din IPJ Mureş, prin sincronizarea poliţiştilor la nivelul fiecărui inspectorat, astfel încât aceştia să lipsească motivat de la serviciu pentru o zi. Conform Legii 282/2005 şi HG 1364/2006, persoanele care donează sânge beneficiază printre altele, de o zi liberă plătită (în ziua donării). Semnalele colegilor din ţară până la acest moment sunt în proporţie de 30% la nivelul fiecărui inspectorat de poliţie sunt de acord să doneze, ceea ce înseamnă între 100 şi 500 de poliţişti la nivelul fiecărei unităţi de poliţie”, a declarat presei Daniel Oltean, liderul Europol Mureş.
Între revendicările poliţiştilor se numără eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, acordarea integrală a diferenţelor salariale restante Legii 153/2017, actualizarea normelor legale de hrană şi echipare; actualizarea cuantumurilor drepturilor plafonate la nivelul anului 2009 pentru chirie, calculul sporurilor la salariul de funcţie în plată şi nu la cel din 2009, indexarea şi actualizarea pensiilor militare şi stoparea modificărilor abuzive ale Legii pensiilor militare.
La nivelul judeţului Mureş, Sindicatul Europol numără peste 850 de membri.
Polițiștii din penitenciare, în grevă japoneză
Poliţiştii de penitenciare sunt marţi în grevă japoneză, iar miercuri vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2 - 4 ore, după care vor bloca puşcăriile prin „exces de zel”, a anunţat, luni, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).
„Poliţiştii de penitenciare îşi vor desfăşura marţi activitatea profesională, purtând o banderolă albă pe braţ, pentru a atrage atenţia clasei politice cu privire la dezastrul în care se află penitenciarele din cauza proastei guvernări PNL-PSD-UDMR. Greva japoneză de marţi va fi urmată de blocarea la propriu a penitenciarelor. Miercuri, 31.05.2023, poliţiştii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore, deoarece s-au săturat să mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu şi a lui Nicolae Ciucă. Protejarea pensiilor militare vehement trâmbiţată în spaţiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciuna şi o înşelătorie de proporţii, la fel cum este guvernarea PSD-PNL”, se arată într-un comunicat al FSANP.
Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor anunţă că poliţiştii de penitenciare vor începe de miercuri blocarea puşcăriilor prin „exces de zel”: respectarea cu stricteţe a legilor, regulamentelor şi procedurilor interne care blochează poliţia penitenciară. Birocraţia, lipsa de personal şi precaritatea dotărilor pot determina ca prima activitate dintr-o puşcărie şi anume „accesul angajaţilor în penitenciar” să dureze aproximativ 4 ore, activitate care în mod obişnuit durează aproximativ 45 de minute.
Sindicaliștii Europol amenință cu încetarea activității
Sindicaliștii din Europol au demarat protestele pentru „a scoate în evidență din nou colapsul sistemului de poliție, lipsa de personal și bătaia de joc la adresa profesiei de polițist”, se arată într-o scrisoare deschisă.
„Distrugerea sistemului de poliție este deja o chestiune atât de vizibilă încât avem două situații sumbre: cei din sistem vor să plece (pensie sau demisie) iar în instituțiile de învățământ aparținând MAI, de la concurență de 10 pe un loc, am ajuns la 0,5 candidați pe un loc. Cu alte cuvinte, se vor ocupa doar jumătate din locurile în școli de agenți de poliție, iar multe dintre ele în urma unor note de 5 la proba scrisă.
Avem așadar următoarele informații relevante pentru ceea ce urmează să anunțăm:
- Polițiștii și militarii sunt ultima categorie cărora nu li se aplică Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
- Media venitului salarial în MAI este de 3500 lei, sumă ce include toate sporurile, inclusiv sporul de noapte sau de repaus/sărbători legale;
- Plata drepturilor privind decontarea transportului la și de la locul de muncă a fost amânată pe perioadă nedeterminată;
- Norma de hrană nu se plătește la nivelul actualizat ci a fost plafonată la nivelul anului 2018;
- Sporurile care se calculează chiar și la salariul din 2009;
- Suprasolicitarea polițiștilor în activitate care ajung să facă muncă a 2-4 polițiști care lipsesc din cauza deficitului de personal;
- Intenția de modificare a vârstei de pensionare la 65 de ani în condițiile în care, conform datelor furnizate de Casele de Pensii Sectoriale, fără să fie luați în considerare colegii decedați până la pensionare, speranța de viață este de 68 ani. Asta va însemna că un polițist se va putea „bucura” de pensie pentru doar 3 ani;
- Lipsa unor norme ce vizează cariera în MAI, aspect ce a generat dezastrul care va urma, cu mii de șefi analfabeți funcțional sau cu polițiști care nu au specializarea necesare pentru munca pe care sunt puși să o facă;
- Politizarea excesivă a sistemului de poliție.
În consecință, liderii Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL împreună cu liderii Sindicatului Național al Polițiștilor de Penitenciare – SNPP, sub coordonarea reprezentanților Federației PUBLISIND și ai Blocului Național Sindical la care suntem afiliați, au hotărât organizarea unui calendar comun de proteste, inclusiv prin acțiuni de încetare voluntară a activității”, au transmis sindicaliștii Europol.
Cum vor acționa sindicatele?
În contextul în care polițiștii nu au voie să declanșeze „grevă”, pentru a atrage atenția decidenților politici, ei vor folosi una dintre următoarele două forme de protest:
1. Sincronizarea polițiștilor pentru ca la nivelul fiecărui inspectorat, aceștia să lipsească MOTIVAT de la serviciu pentru 1 zi în cursul lunii iunie, ca urmare a donării de sânge la centrele de transfuzie sanguină. Conform Legii 282/2005 și HG 1364/2006, persoanele care donează sânge beneficiază printre altele, de o zi liberă plătită (în ziua donării). Avem semnale până la acest moment că 30% dintre polițiștii de la nivelul fiecărui inspectorat sunt de acord să doneze, ceea ce înseamnă între 100 și 500 polițiști la nivelul fiecărei unități de poliție.
2. Sincronizarea demersului privind întârzierea de la serviciu pentru 4 sau 6 ore. Vom stabili o zi în care polițiștii, în special cei operativi din zona ordinii publice și rutierei, să întârzie de la serviciu pentru 4 ore, cei care lucrează în schimburi de 8 ore și pentru 6 ore, cei care lucrează la program de 12 ore. Această faptă nu este incriminată ca fiind abatere disciplinară. Pentru a fi reținută ca abatere disciplinară conform art. 57 lit. e din Legea 360/2002, fapta trebuie să aibă un caracter repetat, ceea ce înseamnă că dacă întârzii o singură dată, 30 minute sau 6 ore, nu poți fi sancționat disciplinar.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: