Actualitate
Perioadă de „tranziție” de cinci ani pentru pensionarii speciali, timp în care se pot pensiona în condiții similare cu cele de acum
Beneficiarii pensiilor speciale ar putea avea la dispoziție o perioadă de cinci ani, timp în care se vor putea pensiona în condiții similare cu cele din prezent.
Perioadă de grație pentru pesnionarii speciali/Foto: Curtea de Apel Cluj
Reforma sistemului de pensii, contestată de magistrați, trebuie să prevadă o „perioadă de tranziție” pentru creșterea vârstei de pensionare, arăta Consiliul Superior al Magistraturii după anunțul privind declanșarea grevei de către magistrați.
Procurorii și judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate, potrivit unui amendament depus la Camera Deputaților, citat de hotnews.ro
De aceleași condiții de pensionare prevăzute de legile în vigoare acum beneficiază și celelalte categorii de pensionari speciali și pensionarii militari, în următorii cinci ani.
„Persoanele prevăzute la alin.(1) care, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc cerințele legale pentru a beneficia de pensie de serviciu conform reglementărilor în vigoare anterior modificărilor și completărilor aduse prin prezenta lege, precum și persoanele care, până la această dată, au o vechime de minimum 25 de ani conform acelorași reglementări, beneficiază de drepturile aferente pensiei de serviciu în condițiile reglementate anterior intrării în vigoare a prezentei legi. (6) Prevederile alin.(5) se aplică până la data de 31 decembrie 2028.”
Inițiatorii amendamentului motivează că această prevedere este necesară „pentru menţinerea în activitate a celor care ar îndeplini condiţiile de pensionare, fără a destabiliza sistemul public prin ieşirea la pensie a unui număr foarte mare de angajaţi”, arată sursa citată.
Magistrații clujeni continuă să protesteze
Magistrații de la mai multe instanțe, inclusiv Curtea de Apel Cluj, au decis suspendarea activității, începând de miercuri, 21 iunie 2023, nemulțumiți de modificarea pensiilor de serviciu, fiind judecate doar cauzele urgente.
Luni, conducerile parchetelor din ţară au hotărât continuarea formelor de protest hotărâte în Adunările Generale, potrivit unei informări publicate de Ministerul Public.
În aceste condiții, protestele vor continua și la Curtea de Apel Cluj, unde procesele au suferit deja amânări.
Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, luni, în şedinţă comună, proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.
În ultimele cinci luni, pensia medie a magistraților a crescut cu 222 de lei, în timp ce cea a pensionarilor obișnuiți, cu doi lei. În acest interval de timp, numărul magistraților cu pensie specială a crescut cu 390. Numărul pensionarilor obișnuiți a scăzut cu 4.707, arată date obținute de DeFapt.ro.
Zeci de magistrați s-au pensionat, din toamna anului trecut și până în prezent, în contextul dezbaterilor din spaţiul public privind desfiinţarea pensiilor speciale, de care beneficiază şi magistraţii.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: