Actualitate

Urmează o nouă minivacanță pentru angajații la stat. Cei din sectorul privat au o zi liberă

Luna asta, salariații au o zi liberă legală, iar bugetarii vor avea parte de o minivacanță.

Urmează o nouă minivacanță pentru angajații la stat. FOTO: Facebook/ Emil Boc Urmează o nouă minivacanță pentru angajații la stat. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare religioasă ce are loc în data de 15 august, pică în 2023 într-o zi de marți. Fiind vorba despre o sărbătoare legală stabilită prin Codul muncii, în această zi nu se lucrează nici la stat, nici la privat. 

 


Cum este însă vorba despre o zi de marți, pentru bugetari, Guvernul a dat liber și ziua 14 august, astfel că aceștia vor avea parte de o minivacanță de patru zile, luna aceasta. Conform Codului muncii, Adormirea Maicii Domnului este o zi liberă pentru lucrătorii din mediul public și cel privat.

CITEȘTE ȘI


E oficial! Românii vor avea două zile libere în plus, de Bobotează și Sf. Ioan Botezătorul

Astfel, în data de 15 august 2023, care pică marți, în majoritatea cazurilor nu se va lucra. Salariații trebuie să primească liber și pot lua o zi de concediu de odihnă în data de 14 august, pentru a face o punte între weekend și Sfânta Maria (perioada 12 - 15 august). În cazul bugetarilor, însă, inclusiv 14 august este o zi liberă (în majoritatea cazurilor), așa cum a stabilit Guvernul, prin HG 1.555/2022, încă de la finalul anului trecut. Totuși, bugetarii trebuie să recupereze această zi liberă suplimentară, până la 31 august, prin prelungirea programului zilnic de muncă.

Ce se întâmplă cu angajații care nu primesc zilele libere?

În cazul categoriilor de angajați a căror muncă nu poate fi întreruptă în zilele declarate nelucrătoare, aceștia vor fi compensați prin zile libere în perioada imediat următoare. Este vorba despre cei care lucrează în unități sanitare sau de alimentație publică, dar și de cei a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.


De asemenea, angajații care nu pot beneficia de liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. Dacă nu se pot acorda zile libere, angajații trebuie să primească un spor salarial ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă zilele libere legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi de până la 10.000 lei.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O nouă aplicație turistică pentru Cluj, lansată cu ocazia minivacanței de 1 iunie și al sezonului festivalurilor din oraș

Ultimele Stiri
abonare newsletter