Actualitate

Comisia Europeană a inițiat o procedură de infringement împotriva României în privința gestionării deșeurilor

Comisia Europeană solicită României și altor cinci state europene aplicarea corectă a directivei privind gestionarea deșeurilor, context în care statul român este vizat de o procedură de infringement.

Infringement împotriva României, din cauza gestionării defectuoase a deșeurilor/Foto: pixabay.com Infringement împotriva României, din cauza gestionării defectuoase a deșeurilor/Foto: pixabay.com

 

 


Comisia Europeană a decis joi iniţierea unei proceduri de infringement trimiţând scrisori oficiale de punere în întârziere României, Bulgariei, Ciprului, Cehiei, Estoniei şi Austriei în vederea remedierii deficienţelor în transpunerea Directivei 2008/98/EC privind deşeurile, astfel cum a fost modificată de Directiva (EU) 2018/851/EU, potrivit unei informări a Comsiei Europene (CE).

 


Directiva modificată stabileşte obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru reciclarea şi pregătirea pentru reutilizare a deşeurilor municipale. De asemenea, solicită statelor membre să îşi îmbunătăţească sistemele de gestionare a deşeurilor şi eficienţa utilizării resurselor. 

CITEȘTE ȘI: 
România, printre statele europene care riscă să nu-și îndeplinească obiectivele privind gestionarea deșeurilor

Termenul limită pentru ca statele membre să transpună Directiva (UE) 2018/851 în legislaţia lor naţională a expirat la 5 iulie 2020. Statele membre în cauză nu au transpus-o corect până în prezent, a precizat Comisia Europeană.


În cazul României, deficienţele legislative sunt legate de încetarea statutului deşeurilor, responsabilitatea extinsă a producătorului, derogarea de la împărţirea responsabilităţii financiare şi măsurile stabilite pentru prevenirea generării de deşeuri.

Prin urmare, Comisia Europeană a decis să trimită scrisori oficiale de punere în întârziere statelor membre în cauză, care au la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a remedia deficienţele constatate. În absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia Europeană ar putea decide să emită un aviz motivat.


În plus, joi, Comisia Europeană a mai deschis o procedură de infringement împotriva României şi Slovaciei din cauza întârzierii și transpunerii incorecte a Directivei 2008/98/EC privind combaterea spălării banilor. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România scapă de infringement într-un dosar deschis de Comisia Europeană pe tema programului de control a poluării atmosferice

Ultimele Stiri
abonare newsletter