Politică

România scapă de infringement într-un dosar deschis de Comisia Europeană pe tema programului de control a poluării atmosferice

Comisia Europeană a închis dosarul de infringement împotriva României în cazul poluării atmosferice.

Dosarul de infringement împotriva României în cazul poluării atmosferice a fost închis de Comisia Europeană/Foto: pixabay.com Dosarul de infringement împotriva României în cazul poluării atmosferice a fost închis de Comisia Europeană/Foto: pixabay.com

 

 


Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului Tanczos Barna, la Cluj, unde a participat la lansarea programului Rabla Local. 

 


„Ieri a avut loc un eveniment foarte important pentru noi la Comisia Europeană, a fost declasat dosarul de infringement care a fost deschis împotriva României pe tema Programului Naţional de Control al Poluării Atmosferice, un dosar pe care am reuşit să îl închidem datorită faptului că acest program PNCPA a fost transmis Comisiei Europene, au fost fundamentate programele la nivelul fiecărui minister care este implicat în acest program şi este, practic, un caz închis la nivelul Comisiei. 

Și Curtea de Justiţie a Comisiei Europene va primi o solicitare de declasare a cazului de la Comisia Europeană în mod oficial”, a spus ministrului Mediului Tanczos Barna, la Cluj. 


Ministrul Mediului a declarat că în această perioadă se lucrează la elaborarea unei strategii naționale a României pe termen lung privind schimbările climatice, care include toate eforturile, pe toate componentele economice, sociale până în anul 2050 în vederea atingerii neutralităţii climatice.

„Este un obiectiv extrem de ambiţios. Din variantele puse la dispoziţia Ministerului Mediului de firma de consultanţă care lucrează alături de noi la elaborarea acestei strategii, am ales cel mai ambiţios scenariu de neutralitate climatică până în 2050, lucru care poate fi atins pentru că avem la dispoziţie fonduri de miliarde de euro prin care putem să ajungem la decarbonizarea sectorului energetic, la decarbonizarea sectoarelor industriale, putem ajunge la reducerea semnificativă a emisiilor din domeniul transporturilor, de mobilitate, astfel putem ajunge la o mobilitate mult mai verde”, a explicat Tanczos Barna.


Ministrul a menţionat că toate aceste strategii sectoriale sunt însumate în strategia pe termen lung care se va trimite Comisiei Europene în ultima săptămână din luna aprilie, astfel încât să mai fie închis un caz de infringement.

Potrivit lui Tanczos Barna, strategiile privind reducerea poluării și a atingerii țintei de neutralitate climatică au fost elaborate în ultimii doi ani, context în care semnalele pozitive încep să apară din partea Comisiei Europene. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Programul Rabla Local, lansat la Cluj. Ministrul Mediului: „În acest an vom elimina din trafic peste 200.000 de mașini poluatoare”

Clujul „luptă” împotriva schimbărilor climatice. Emil Boc: „Principalele surse de poluare sunt mașinile și construcțiile”

abonare newsletter