Actualitate

Ședință de impact pentru Justiție. Consiliul Superior al Magistraturii își alege noua conducere

Consiliul Superior al Magistraturii a ales, marți, o nouă conducere.

CSM își alege o nouă conducere/Foto: Consiliul Superior al Magistraturii Facebook.com CSM își alege o nouă conducere/Foto: Consiliul Superior al Magistraturii Facebook.com

 

 


UPDATE 12:00 Judecătorul Denisa-Angelica Stănişor a fost votat, marţi, în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, procurorul Emilia Ion fost ales în funcţia de vicepreşedinte al CSM.

Pe ordinea de zi a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii de marţi s-a aflat alegerea noii conduceri - preşedintele şi vicepreşedintele.

Știrea inițială
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se reuneşte, marţi, pentru a-şi alege noua conducere - preşedintele şi vicepreşedintele.


În prezent, la conducerea CSM este judecătorul Daniel Grădinaru, iar în funcţia de vicepreşedinte se află procurorul Daniel Horodniceanu.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este o instituție publică care are rolul de garant al independenței justiției.


În noiembrie 2023, CSM a respins acţiunea disciplinară împotriva lui Daniel Horodniceanu în cazul scandalului din trafic cu poliţiştii, din primăvara acestui an.

Fostul șef DIICOT a fost acuzat că și-a folosit influența pentru a încerca să scape de amendă, după ce a fost oprit în trafic de către polițiști.


Scandal în trafic. „De ce nu mă cunoaşteţi?”

La începutul lunii mai, Daniel Horodniceanu, fost șef al DIICOT și vicepreședinte al CSM a fost oprit în trafic de cei doi polițiști de la Rutieră, pentru depășirea vitezei legale.

Potrivit unei înregistrări video apărute în spaţiul public, Horodniceanu i-a întrebat pe poliţiştii care l-au oprit în trafic dacă ştiu cine este şi le-a spus că îi va contacta pe superiorii lor.


În momentul în care unul dintre poliţişti a răspuns că nu îl cunoaşte, Daniel Horodniceanu i-a menţionat că a condus DIICOT şi este cunoscut de toţi poliţiştii din judeţ.

CITEȘTE ȘI: 
Daniel Horodniceanu, salvat de CSM în dosarul scandalului din trafic cu polițiștii

Noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este aleasă marţi, candidaţii urmând să fie desemnaţi în şedinţe de Secţia pentru procurori şi Secţia pentru judecători.

CSM alege o nouă conducere

Candidaţii pentru şefia CSM trebuie să prezinte un proiect managerial care să cuprindă viziunea lor referitoare la gestionarea competenţelor Consiliului şi rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar, dar şi proiectele aflate în derulare.

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.

În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este format din judecătorii Daniel Grădinaru - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Denisa-Angelica Stănişor - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gheorghe-Liviu Odagiu - Curtea de Apel Alba Iulia, Elena Raluca Costache - Curtea de Apel Bucureşti, Ramona Graţiela Milu - Curtea de Apel Braşov, Mihaela-Laura Radu - Tribunalul Bucureşti, Narcis Erculescu - Tribunalul Dâmboviţa, Claudiu-Marian Drăguşin - Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti şi Vasile-Alin Ene - Judecătoria Ploieşti.

Din CSM fac parte şi procurorii Daniel Horodniceanu - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Emilia Ion - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Bogdan Silviu Staicu - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Claudiu Constantin Sandu - Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov şi Marioara Cătălina Sîntion - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti.

Fănel Mihalcea şi Ioan Sas au fost aleşi de Senat ca membri ai CSM din partea societăţii civile.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Daniel Horodniceanu, salvat de CSM în dosarul scandalului din trafic cu polițiștii

CSM vrea o etapizare a creșterii vârstei de pensionare pentru magistrați, dar susține reglementarea unui nivel maxim al pensiei, care să nu depășească salariul în plată

Cristi Danileț, despre greva magistraților pentru pensii speciale: „Adevărata presiune s-ar putea pune nu prin oprirea activității, ci prin grăbirea proceselor”

abonare newsletter