Actualitate

Premieră la Cluj: „Caramitru-Mălăele, câte-n lună şi în stele”

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/14/06 caramitru malaele.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Violoncelistul clujean Adrian Naidin îi va seconda pe cei doi mari actori, Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele, într-un spectacol de improvizaţie jucat până acum de fiecare dată cu casa închisă pe scena Naţionalului bucureştean.</p>

Unul dintre cei mai talentaţi dintre „copiii Clujului”, violoncelistul Adrian Naidin, revine pe 22 martie în oraşul natal pentru premiera spectacolului-eveniment „Caramitru Mălăele, câte-n lună şi în stele”.

Spectacolul este una dintre cele mai apreciate producţii ale anului trecut, jucată de fiecare dată cu casa închisă pe scena mare a Naţionalului bucureştean.

Înfruntare imprevizibilă a două forţe actoriceşti

Adrian Naidin, ucenic al muzicianului leton Mischa Maisky şi aplaudat cândva de regizorul grec Mihalis Kakogiannis, îşi va folosi excepţionalul har pentru a modera o imprevizibilă înfruntare a două forţe: Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele. Doi actori care au profunzimea şi experienţa pentru a face din orice întâlnire una memorabilă, iar dintr-o discuţie liberă - o lecţie de teatru şi, de ce nu, o lecţie de viaţă. Cu eleganţă sau forţă, luându-i drept martori pe Topârceanu, pe Eminescu sau pe Shakespeare, Ion Caramitru îl înfruntă, pentru prima data pe scenă - într-un viguros duel de vorbe - pe vulcanicul Horaţiu Mălăele. Până acum nu s-au întâlnit nici în film, nici în teatru, deşi orice ar fi putut să-i lege, începând cu dragostea pentru poezia lui Nichita. Cei doi au o afinitate comună către versuri, sunt amândoi mari cercetători într-ale poeziei, un teritoriu sensibil în care se ascund multe virtuţi scenice, teatrale, pe lângă multe dintre virtuţile sufletului.

Spectacolul „Caramitru-Mălăele, Câte-n lună şi în stele” va avea premiera la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj pe 22 martie, de la ora 19.00.

„Clujul este oraşul în care am respirat prima oară”


Strălucitor în partiturile clasice, ingenios şi tehnic în jazz, abordând de la genurile tradiţionale până la cele experimentale - plin de forţă şi har în folclor, Adrian Naidin l-a inspirat pe regizorul grec Mihalis Kakogiannis, iar muzicianul leton Mischa Maisky, supranumit „Paganini al violoncelului”, îl numără printre cei mai talentaţi dintre ucenicii săi. Adrian Naidin şi-a sedus întotdeauna publicul cu o combinaţie de jazz, muzică de cameră şi folclor românesc, pe un violoncel care atinge note de-o frumuseţe şi perfecţiune rare.

„Clujul este oraşul în care am respirat prima oară. În care m-am jucat prima oară, în care am descoperit muzica, ajutat de profesoara mea, Todor Gabriela, oraşul în care am studiat pentru prima oară, oraşul viselor şi speranţelor mele, în care am râs şi am plâns pentru prima oară. Oraşul în care dragii mei părinţi mă aşteaptă să vin acasă, lăsând lumina aprinsă”, spune Adrian Naidin.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter