Economie
Taxele Trump bulversează comerțul! România pregătește măsuri contra efectelor.
Administrația Trump a anunțat noi taxe vamale care variază între 20% în cazul produselor importate de UE și 49% pentru unele state din afara blocului comunitar. România pregătește măsuri de reducere a impactului „războiului” comercial.

Președintele american a anunțat taxe vamale de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveția, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia. Totodată, Donald Trump a insistat că orice produs care intră în SUA va fi taxat cu cel puțin 10%.
„Ziua Eliberării” bulversează piața schimburilor comerciale
Președintele american a anunțat taxe vamale de 46% pentru produsele importate din Vietnam, 49% pentru cele din Cambodgia, 37% pentru cele din Bangladesh și 32% pentru cele din Indonezia. De asemenea, au fost majorate taxele vamale pentru produsele importate din China cu încă 34 puncte procentuale, după tarifele anterioare de 20%
CITEȘTE ȘI:
Trump anunță taxe vamale de 25% pentru toate mașinile importate în SUA. Reacția UE: „Sunt dăunătoare pentru afaceri și consumatori”.
Piețele bursiere europene s-au prăbușit joi, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele două luni, după o nouă rundă de taxe vamale americane agresive anunțată de președintele Donald Trump miercuri, care a escaladat războiul comercial global și a sporit temerile privind încetinirea economiei, transmite Reuters, citată de Agerpres.ro
Indicele pan-European STOXX 600 a scăzut cu 1,7%, în timp ce Bursa din Germania înregistra un declin de 2,4%, cel mai semnificativ în rândul piețelor bursiere regionale. Cotațiile futures pe Bursa de la New York au scăzut cu 3,1%, investitorii preferând activele mai puțin riscante, cum ar fi obligațiunile și aurul. Cotațiile la petrol au scăzut cu aproximativ 3%.
Cotația aurului a atins joi un nou maxim istoric, în condițiile în care politicile comerciale SUA au intensificat îngrijorările cu privire la economia mondială și au alimentat cererea pentru active de refugiu.
Băncile din zona euro, sensibile la perspectivele economice, înregistrau un declin de 3,1%, traderii fiind din ce în ce mai siguri că BCE va reduce din nou dobânzile, chiar dacă războiul comercial global ar putea alimenta inflația. Indicii bancari din Italia și Spania au scăzut cu 1,7% și, respectiv, cu 1,4%.
Cum afectează România noile taxe aplicate de administrația Trump
Statele Unite ale Americii sunt al doilea partener comercial al României din afara UE, după Marea Britanie.
CITEȘTE ȘI:
Cum pot lovi România taxele vamale impuse de Trump?
„România exportă în SUA bunuri și servicii în valoare de circa 4 miliarde dolari și importă bunuri de circa 1,5 miliarde dolari. Avem un excedent de circa 2,5 miliarde dolari pe această rută”, notează economistul Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.
România exportă în SUA o serie de produse, precum: cauciuc, oțel, produse din oțel, echipamente electrice și medicamente, piese auto (peste 60% din exporturi).
Exporturile totale ale României sunt de circa 100 miliarde euro, din care 80% în Uniunea Europeană.
„4% din exporturi nu este un capăt de țară. Aceste procente le putem reorienta către Canada, UK, America Latină, Asia și chiar Australia sau Noua Zeelandă. Trebuie doar o viziune, strategie și niscaiva efort și implicare”, notează profesorul Cristian Păun în mesajul citat.
Ce măsuri pregătește Guvernul pentru atenuarea impactului „războiului” comercial?
Guvernul pregătește scheme de ajutor pentru sectoarele care ar putea avea de suferit în urma noilor tarife impuse de Statele Unite, iar măsurile propuse vor fi discutate punctual săptămâna viitoare cu cei afectați, astfel încât să fie redus la minimum impactul asupra companiilor românești al acestor tarife, a declarat joi, la briefingul de la finalul ședinței de Guvern, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
„Așa cum a anunțat și domnul prim-ministru Ciolacu înainte de ședința de Guvern, pregătim deja scheme de ajutor de stat pentru a ajuta sectoarele care ar putea să sufere din cauza acestor decizii. Deciziile afectează și relațiile directe comerciale dintre România și Statele Unite ale Americii, dar noi suntem și furnizori de componente auto, de exemplu, pentru industria auto din întreaga Uniune Europeană. Eu, în cursul zilei de astăzi, am luat deja legătura cu două asociații extrem de importante ale mediului de afaceri, cu Concordia și cu ACAROM.(...) Săptămâna viitoare, luni sau marți, o să avem o discuție unde vom discuta punctual despre măsurile pe care le va propune Guvernul, astfel încât să reducem la minimum impactul asupra companiilor românești al acestor tarife”, a spus Tanczos Barna, potrivit Agerpres.ro
Ministrul Finanțelor a subliniat că și la nivelul Uniunii Europene există o analiză în curs de desfășurare, iar ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, se va întâlni săptămâna viitoare, luni și marți, cu miniștrii de profil din Uniunea Europeană pentru a pregăti un răspuns adecvat pentru susținerea industriilor europene.
CITEȘTE ȘI:
Haos economic? Uniunea Europeană ar putea închide complet piața europeană pentru produsele americane.
În ceea ce privește posibilele scheme de ajutor, ministrul a precizat că acestea vor fi discutate cu industria de profil și se vor căuta soluții care să răspundă cel mai bine nevoilor acesteia.
Acesta a mai menționat că actuala situație poate să reașeze relațiile comerciale cu Statele Unite, pe ansamblu, și se poate ajunge la lanțuri foarte scurte de aprovizionare și la producție autohtonă, consum autohton.
„Dacă exporturile sunt îngreunate, trebuie să ne reorientăm și să avem cât mai multe produse, acum vorbesc per ansamblul economiei, cât mai multe produse consumate în Uniunea Europeană sau într-o țară membru a Uniunii Europene”, a punctat ministrul Finanțelor.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: