Actualitate

Emil Boc, despre aderarea României la Schengen aerian: „Nu este suficient”

România va adera la spațiul Schengen la nivelul frontierelor aeriene și maritime din 31 martie 2024. Primarul Emil Boc a declarat că este o decizie bună că intrăm în spațiul Schengen, dar nu este suficient.

Primarul Emil Boc, invitat la un post local de radio, a declarat că este o decizie bună că intrăm în spațiul Schengen, dar nu este suficient/ Foto: Emil Boc - Facebook Primarul Emil Boc, invitat la un post local de radio, a declarat că este o decizie bună că intrăm în spațiul Schengen, dar nu este suficient/ Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


România va adera la spațiul Schengen la nivelul frontierelor aeriene și maritime din 31 martie 2024, aspect ce va duce la eliminarea controalelor pentru cetățenii statelor Schengen.

 


Din 31 martie, călătorii nu se vor mai opri la tonetele de control ale Poliţiei de Frontieră, ci vor merge direct spre porţile de îmbarcare. Cu toate acestea, poliţiştii de frontieră se vor afla în aeroporturi pentru a face verificări inopinate.

De duminică controalele la frontierele aeriene şi maritime se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor de frontieră. 


CITEȘTE ȘI:
Condițiile de călătorie pentru minori, odată cu intrarea în spațiul Schengen aerian. Ce acte sunt necesare pentru copii?

Primarul Emil Boc, invitat la un post local de radio, a declarat că este o decizie bună că intrăm în spațiul Schengen, dar nu este suficient.

„De abia aștept în aprilie când mă duc la Bruxelles sau oriunde și să merg ca un cetățean european. Acum când te duci la București mergi pe un anumit culoar, când te duci la Valencia, Madrid sau Bruxelles treci prin filtrul de frontieră, când ajungi la punctul de legătură treci din nou printr-un alt filtru de frontieră unde chiar poți să pierzi un avion dacă este coada mai mare.


Acum exact cum mă duc la București o să pot merge ca la Bruxelles sau Munchen. Este un pas important, dar nu și suficient pentru că grosul problemei rămâne cel terestru. Noi care circulăm mai mult cu avionul nu este o diferență așa de mare, este și asta un nivel de respect reciproc. Suntem și noi în rândul lumii așa cum ne merităm locul. Poporul acesta și-a câștigat cu greu locul în istorie și merită prin munca lui și prin respectul pe care îi datorează alții să fie recunoscută.

Continuăm bătălia pentru partea terestră”, a declarat primarul Emil Boc.


Controale inopinate și verificări în caz de suspiciune

În continuare, poliţiştii de frontieră se vor afla în aeroporturi şi vor face verificări, dacă au unele suspiciuni.

„Însă, poliţiştii de frontieră vor fi în continuare prezenţi în incinta aeroporturilor şi vor efectua acţiuni poliţieneşti aleatorii şi inopinate pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor, dar şi pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale. Acţiunile poliţieneşti se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-un astfel de caz, poliţistul va putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei şi verificări în bazele de date operative”, potrivit șefului IGPF. 

Condiții de călătorie pentru minori

În cazul minorilor, deşi aceştia nu vor mai efectua controlul de frontieră, însoţitorii însă vor trebui să prezinte aceleaşi documente ca şi până în prezent. Astfel, pentru a verifica dacă cetăţenii români minori şi însoţitorii acestora sunt în posesia documentelor necesare, poliţiştii de frontieră pot face verificări aleatorii în incinta aeroportului.

„În ceea ce priveşte cetăţenii români minori, ca şi în cazul adulţilor, aceştia nu vor mai efectua controlul de frontieră şi vor merge, de asemenea, direct către poarta de îmbarcare. Ei nu vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spaţiul Schengen cu aceleaşi documente ca şi până în prezent”, a arătat Stoica.

Documente necesare la ieşirea din ţară în cazul cetăţenilor români minori.

„Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare: document de călătorie valabil; acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi; acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele; doar documentul de călătorie, dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens; doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei. 

Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de: document de călătorie valabil; acord din partea ambilor părinţi; doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte”, potrivit reprezentantului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF). 

CITEȘTE ȘI: 
Timpi reduși de așteptare pe Aeroportul Cluj pentru cursele din interiorul Schengen! Director David Ciceo: „Sunt beneficii foarte mari pentru pasageri”.

Pentru a verifica dacă cetăţenii români minori şi însoţitorii acestora sunt în posesia documentelor necesare, poliţiştii de frontieră pot face verificări aleatorii în incinta aeroportului.

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulţi, cât şi pentru minorii români, condiţiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră.

Începând cu 31 martie, România şi Bulgaria vor face parte din spaţiul Schengen cu frontierele aeriene, respectiv maritime.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România în Air Schengen. Fără controale la frontieră, dar cu verificări aleatorii. Care sunt condițiile de călătorie pentru minori.

Intrarea României în Air Schengen aduce provocări în privința condițiilor de călătorie pentru minori

abonare newsletter