Actualitate

Cei mai buni climatologi din lume au făcut o predicție. Anunțul lor nu e optimist

În cadrul unui sondaj, 380 de experți au spus la ce se așteaptă în următoarele decenii în ceea ce privește creșterea temperaturilor.

Planeta se îndreaptă spre o creștere catastrofal a temperaturilor. Foto: pexels.com Planeta se îndreaptă spre o creștere catastrofal a temperaturilor. Foto: pexels.com

 

 


Aproape 80% dintre ei cred că vom depăși nivelurile preindustriale cu 2,5 °C, ceea ce va avea un cost serios în ceea ce privește viețile oamenilor.

 


Valuri de căldură, foamete, insecuritate alimentară și milioane de oameni forțați să își părăsească locuințele. Nu este scenariul unui film apocaliptic, ci scenariul cu care întreaga omenire s-ar putea confrunta în câteva decenii din cauza crizei climatice. Este posibil ca până la sfârșitul acestui secol, temperaturile globale să crească cu 2,5 °C față de nivelurile preindustriale: la asta se așteaptă cei mai mulți dintre cei mai importanți oameni de știință din lume în domeniul climei.

Predicția alarmantă despre viitorul planetei noastre a apărut în urma unui sondaj pe care l-a prezentat The Guardian


Criza climatică: Omenirea în pragul unui dezastru umanitar?

Experții intervievați au speculat despre cea mai realistă predicție cu privire la modul în care ar putea evolua criza climatică și, deși aproximativ 77% au fost convinși că temperaturile vor continua să crească cu până la un grad peste pragul critic de 1,5 °C, toți au fost de acord că trebuie să continuăm să lucrăm pentru a contracara efectele dezastruoase pe care agravarea crizei climatice le va avea asupra vieții tuturor.

Dintr-un total de 843 de cercetători contactați, 380 au răspuns la sondajul privind viitorul crizei climatice. Aproximativ 77% dintre ei prevăd că temperaturile vor crește cu 2,5 °C până la sfârșitul secolului, aproape jumătate cred că lucrurile ar putea fi și mai rele, cu o creștere de cel puțin 3 °C, și doar 6% cred că este posibil să se rămână în limita a 1,5 °C.


CITEȘTE ȘI:
Concediile în Grecia, sub semnul întrebării. Alertă de incendii în mai multe zone.

Acest lucru, au adăugat experții, va avea consecințe grave pentru omenire, care va trebui să se confrunte cu evenimente extreme tot mai frecvente, instabilitate și insecuritate alimentară, incendii și inundații. 

Mulți pun această situație pe seama măsurilor inadecvate luate de guverne, conduse de o clasă politică care nu face suficient: lipsa de voință din partea politicienilor este principalul vinovat pentru aproape trei sferturi dintre respondenți. Interesele economice ale marilor companii, în special din industria combustibililor fosili, sunt, de asemenea, considerate printre principalele cauze, pentru aproximativ 60 la sută dintre respondenți.


Climatologii striga alarma: Lipsa de acțiune ne va costa vieți! 

Mulți dintre oamenii de știință s-au arătat revoltați de lipsa de angajament a țărilor, în special a celor mai bogate, pentru a contracara criza climatică. O criză care - au susținut unii dintre experții intervievați - riscă să devină umanitară.

„Sunt foarte îngrijorată de costul în vieți omenești”, a comentat unul dintre oamenii de știință contactați de The Guardian, Leticia Cotrim da Cunha, lector la Universitatea de Stat din Rio de Janeiro.

Viitorul va fi din ce în ce mai greu, iar pentru majoritatea experților va fi practic imposibil să ne menținem în pragul critic de 1,5 °C, dar este la fel de adevărat că fiecare efort depus și fiecare îmbunătățire vor fi de o importanță vitală pentru Planetă și pentru omenire.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
 

CITEȘTE ȘI:

Peste 70% dintre angajații din întreaga lume, în pericol din cauza schimbărilor climatice

Ultimele Stiri
abonare newsletter