Actualitate

De ce nu au crescut salariile cu 15%?

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/02_ziua/gheorghe-gherghina1.jpg" border="0" alt="Gheorghe Gherghina" style="margin: 2px 5px; float: right;" />Secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina (foto), a afirmat că toţi salariaţii din sectorul bugetar au beneficiat de o majorare salarială de 15% calculată la salariile brute din octombrie 2010, însă pot apărea diferenţe în cazul salariilor nete.</p> <p>Gherghina a declarat că bugetarii trebuie să se adreseze instituţiei angajatoare şi MFP în cazul în care au existat greşeli de calcul. „Bugetarii trebuie să primească restul de bani imediat, dacă sunt greşeli. Totuşi, dacă apar diferenţe dintre creşterile aplicate la salariul brut şi cele rezultate din calculul la salariul net, acelea sunt cauzate de deducerile la impozit. Astfel, ca urmare acestor deduceri, există categorii de bugetari cărora în luna iulie 2010 le-a scăzut salariul net cu mai puţin de 25%, motiv pentru care şi creşterea de care beneficiază din anul 2011 este mai mică de 15% aplicată la salariul net.</p>

 

Bineînţeles că salariaţii s-au uitat la ce au luat în buzunar, la salariile nete. Salariile nete au avut o evoluţie diferită de la o persoană la alta, în funcţie de situaţia impozitului.


Din 2005, prin articolul 56 din Codul Fiscal, prin ordinul ministrului 1.016 din 2005, s-au stabilit o serie de sume care se deduc din impozit. Acele sume au fost stabilite tocmai când s-a introdus impozit de 16% pentru cei care nu plăteau 16% în momentul respectiv, ca să nu plătească mai mult s-au stabilit sume deductibile din salariu la calculul impozitului”, a explicat Gherghina.

Diferenţe în funcţie de deduceri

Mai mult, Gheorghe Gherghina a precizat că sumele deductibile sunt între 250 de lei pentru persoanele care au salarii sub 1.000 de lei şi nu au niciun copil în întreţinere şi ajung la 650 de lei pentru persoanele care au patru sau mai mulţi copii în întreţinere şi au sub 1.000 de lei salariu. „Toţi bugetarii care au avut şi care au 3.000 de lei salariu nu au deduceri şi atât salariul brut cât şi salariul net a crescut acum cu 15%. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în luna iulie, când s-a făcut reducerea de 25%. Datorită acestor deduceri care se aplicau şi atunci, de exemplu, persoana care câştiga 1.116 lei, când a intrat în vigoare ordonanţa care prevedea reducerile salariale, remuneraţia nu i-a scăzut cu 25%, ci cu 22%. Aceeaşi persoană atunci a câştigat trei puncte procentuale, acum netul nu i-a crescut cu 15%, ci cu 13,5%”, a exemplificat secretarul de stat. El a explicat că, în medie, salariile nete au scăzut cu 24%, în iulie 2010, iar din 2011 au crescut cu 14%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter