Actualitate

Guma de mestecat, aliatul surprinzător la bacalaureat?

În perioada stresantă a examenelor importante precum bacalaureatul sau admiterile la facultate, elevii și studenții caută modalități ingenioase de a-și crește capacitatea de concentrare. Iar cercetătorii par să fi descoperit un ajutor neașteptat și accesibil: simpla gumă de mestecat.

Guma de mestecat împotriva oboselii la bac.  O cercetare arată efecte benefice. Foto: pexels.com Guma de mestecat împotriva oboselii la bac. O cercetare arată efecte benefice. Foto: pexels.com

 

 


Un studiu publicat în British Journal of Psychology sugerează că mestecatul unei gume ar putea ajuta la menținerea atenției pentru perioade mai îndelungate, atunci când este nevoie de un efort susținut de concentrare.

 


Guma de mestecat, secretul pentru concentrare maximă la bacalaureat și admitere

Experimentul a implicat 38 de participanți împărțiți în două grupuri. Timp de 30 de minute, voluntarii au ascultat o secvență aleatorie de numere și au trebuit să identifice rapid și corect anumite combinații, precum 7-2-1. Surpriza a venit atunci când rezultatele au arătat că grupul care a mestecat gumă în timpul testului a obținut timpi de reacție mai rapizi și scoruri mai precise.

Mai mult, diferența între cele două grupuri s-a accentuat pe măsură ce sarcina a progresat, indicând că mestecatul gumei ar putea susține mai bine concentrarea pe termen lung.


CITEȘTE ȘI:
7 din 10 tineri români vor programe practice de învăţare bazate pe scenarii de viață

Beneficiile nu se opresc însă la examene. Alte cercetări relevă că guma de mestecat ar putea fi un ajutor prețios și în timpul cursurilor sau altor activități care solicită atenție sporită, îmbunătățind absorbția informațiilor.

Studiu surprinzător: Guma de mestecat, aliatul elevilor pentru mai multă atenție la bac

Explicația științifică pentru acest efect ar consta în stimularea activității cerebrale și a circulației sanguine în timpul mestecatului. Însă, pe lângă aspectul pur fiziologic, guma reprezintă și un factor de reducere a stresului și anxietății pentru mulți dintre noi.


Așadar, pentru următorul maraton al sesiunii de examene sau cursuri, o gumă de mestecat ar putea fi aliatul surprinzător care să vă ajute să vă mențineți concentrarea la cote maxime.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Examenul de Bacalaureat 2024 începe luni, cu prima probă orală la Limba română

abonare newsletter