Actualitate

„Onestul” prezidențiabil Mircea Geoană. Zeci de pagini din teza de doctorat, copiate din președinții americani Bill Clinton și George W. Bush

Mircea Geoană a plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele, zeci de pagini din lucrarea sa de doctorat. Reacția secretarului adjunct al NATO.

Mircea Geoană a plagiat în lucrearea sa de doctorat|Foto: Mircea Geoană Facebook.com Mircea Geoană a plagiat în lucrearea sa de doctorat|Foto: Mircea Geoană Facebook.com

 

 


Potrivit Pressone, actualul secretar adjunct al NATO, Mircea Geoană, ar fi plagiat cel puțin 78 de pagini din lucrarea sa de doctorat susținută cu aproape 20 de ani în urmă. 

Plagiat din rapoartele Congresului SUA

Mircea Geoană a plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush, potrivit investigației publicate de jurnalista Emilia Șercan în PressOne.


CITEȘTE ȘI: 
Acuzațiile de autoplagiat aduse rectorului Academiei SRI, Adrian Ivan, „se confirmă”

Cel puțin 78 de pagini din cele 279, cât totalizează lucrarea, au conținut plagiat –  text, grafice și tabele – preluat fără atribuire din diverse surse. Și în anexele lucrării există conținut plagiat, arată sursa citată. 

Actualul secretar adjunct al NATO și-a obținut doctoratul în iulie 2005 la Academia de Studii Economice (ASE) din București cu o teză intitulată „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euro-atlantice”. 


Geoană: „A fost făcut absolut onest”

Cea mai mare parte a conținutului identificat ca fiind plagiat de secretarul general-adjunct al NATO provine din trei documente oficiale, ambele emise de Administrația Prezidențială a Statelor Unite ale Americii (SUA): Raportul Economic al Președintelui, care include și Raportul Consiliului consilierilor economici. 

Mircea Geoană a folosit o tehnică de preluare neautorizată de conținut, regăsită și în alte teze de doctorat ale unor demnitari de rang înalt: plagiatul prin traducere, indică sursa citată. 


CITEȘTE ȘI: 
Lucian Bode a pierdut încă un proces prin care încerca să scape de verdictul de plagiator

Într-o reacție oferită pentru PressOne, Mircea Geoană a susținut că și-a realizat teza de doctorat „onest”. 

„Nu știu, eu vă spun că ceea ce am făcut eu cu teza mea de doctorat a fost făcut absolut onest și nu mă simt cu absolut nimic în afară a regulilor din vremea respectivă. Acum…dacă s-au schimbat regulile între timp, e altceva”, a declarat Geoană.


Potrivit legislației din 2005, de la momentul susținerii doctoratului de către Mircea Geoană, originalitatea într-o teză de doctorat era condiție obligatorie, reamintește PressOne.

„N-am niciun fel de problemă în clipa în care e ceva care e demonstrat că e în afară normelor, să zic, academice de atunci. N-am nicio fel de problemă, sunt absolut pe linie cu dumneavoastră și cu orice altcineva care face asta de o manieră, cum să zic, echilibrată și obiectivă”, a mai declarat Mircea Geoană.

Luna trecută, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca a decis că acuzaţiile de autoplagiat aduse rectorului Academiei SRI, Adrian Ivan, „se confirmă” parțial.

Un alt caz de plagiat grosolan, care îl vizează pe liberalul Lucian Bode, a înregistrat o victorie de etapă în instanță, în favoarea UBB. Astfel, în iunie 2024, Lucian Bode a pierdut procesul prin care a dat în judecată Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) pentru anularea deciziei Comisiei de Etică prin care s-a stabilit că Bode a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Lucian Bode a pierdut încă un proces prin care încerca să scape de verdictul de plagiator

Acuzațiile de autoplagiat aduse rectorului Academiei SRI, Adrian Ivan, „se confirmă”

Mircea Geoană critică clasa politică: „Nicio calificare dovedită şi conduc guverne”

Ultimele Stiri
abonare newsletter