Actualitate

Asghar Farhadi, Ursul de Aur pentru regie

<p><img src="documente/stories/02_februarie/18_ziua/ashgar-farhadi.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Filmul iranian “Nader şi Simin, o despărţire”, realizat de regizorul Asghar Farhadi, a primit un Urs de Aur şi doi Urşi de Argint, la Berlinala 2011, relatează AFP.</p> <p>“Nader şi Simin, o despărţire” este considerat marele învingător al galei de la Berlin, deoarece aceeaşi peliculă a fost recompensată, pe lângă premiul pentru cea mai bună regie, şi cu ambele premii pentru interpretare, respectiv Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă şi Ursul de Argint pentru cel mai bun actor, acordate colectiv lui Leila Hatami şi Sarina Farhadi şi respectiv actorilor Peyman Moadi, Shahab Hosseini şi Sareh Bayat.</p>

Filmul povesteşte istoria unui cuplu în criză şi plonjarea sa într-un angrenaj judiciar după un avort al îngrijitoarei care se ocupa la domiciliul soţilor de bunicul afectat de maladia lui Alzheimer. “Nu aş fi crezut niciodată că voi câştiga premiul. Ultima oară când eram aici, nu aş fi crezut că voi reveni pe această scenă”, a exclamat Asghar Farhadi primindu-şi statueta, potrivit Agerpres. Asghar Farhadi a primit deja Ursul de Argint pentru cel mai bun realizator la Berlin pentru filmul “Apropo de Ely”, în 2009. “Aş vrea să profit de ocazie pentru a adresa un gând poporului ţării mele, ţară în care am crescut şi în care am învăţat istoria”, a spus el. “Este un popor mare, un popor răbdător, un popor bun. Vreau să-i trimit un gând lui Jafar Panahi. Cred într-adevăr că problemele sale vor fi rezolvate curând şi sper că va putea veni aici în anul viitor”, a continuat el.

Berlinala l-a invitat pe cineastul iranian Jafar Panahi să facă parte din juriu şi i s-a rezervat un scaun, rămas gol în cursul ceremoniei de deschidere şi de remitere a premiilor. Acuzat că a vrut să facă un film despre manifestaţiile opozanţilor în 2009, la Teheran, Panahi a fost condamnat la şase ani închisoare şi la 20 de ani interdicţie de a lucra de justiţia iraniană. El a făcut apel la această sentinţă şi aşteaptă decizia, consemnat în reşedinţa sa din Teheran, potrivit Agerpres.

Ultimele Stiri
abonare newsletter