Actualitate

Doi oameni de afaceri, trimiși în judecată de DNA Cluj într-un dosar de evaziune fiscală cu fonduri europene. Prejudiciu de 2 milioane de euro.

Doi oameni de afaceri au fost trimiși în judecată de DNA Cluj într-un dosar de evaziune fiscală. Prejudiciul produs bugetului Uniunii Europene este de peste 10 milioane de lei.

Doi oameni de afaceri, trimiși în judecată de DNA Cluj într-un dosar de evaziune fiscală cu fonduri europene. Prejudiciu de 2 milioane de euro|Foto: pexels.com Doi oameni de afaceri, trimiși în judecată de DNA Cluj într-un dosar de evaziune fiscală cu fonduri europene. Prejudiciu de 2 milioane de euro|Foto: pexels.com

 

 


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi oameni de afaceri care au produs bugetului Uniunii Europene un prejudiciu de peste 10 milioane de lei.

Acuzații privind obținerea frauduloasă a fondurilor europene

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor: C.T.F., om de afaceri, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, tentativă la obţinerea fără drept a unor sume de bani cu titlu de rambursări de la bugetul de stat, folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, spălare a banilor în formă continuată, şi a T.V.F., reprezentantul unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată”, potrivit unei informări publicate, vineri, de DNA.


Mecanism infracțional pentru fraudarea licitației

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reţinut că în data 28 februarie 2014, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi o societate comercială, reprezentată de inculpatul C.T.F., a fost încheiat un contract de finanţare nerambursabilă, având ca obiect implementarea proiectului „Structura de susţinere a afacerilor de tip logistic”.

„În acest context, inculpatul C.T.F., ar fi creat un mecanism infracţional care ar fi avut ca scop fraudarea procedurii licitaţiei pentru atribuirea unui contract de execuţie lucrări către o societate reprezentată de inculpatul T.V.F., urmată ulterior de cooptarea în calitate de subcontractor a unei firme controlată de inculpatul C.T.F. Prin demersurile de mai sus, concomitent cu crearea unui circuit infracţional în care ar fi fost implicate mai multe societăţi comerciale, controlate de către inculpatul C.T.F., acesta ar fi urmărit să obţină în mod fraudulos suma de bani necesară contribuţiei financiare, proprii, la proiect. 


CITEȘTE ȘI: 
România, printre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană. Decalaj semnificativ între prevederile legale și modul în care sunt implementate.

Practic, prin circuitul infracţional creat, inculpatul C.T.F. ar fi asigurat contribuţia proprie la proiect din banii proveniţi de la Autoritatea Contractantă. Până în luna iulie a anului 2015, prin demersurile de mai sus, urmate şi de depunerea la autoritatea contractantă a unor documente false, ar fi fost produs un prejudiciu bugetului Uniunii Europene în valoare de 10.375.777 de lei, reprezentând finanţare nerambursabilă acordată pentru cheltuielile eligibile şi aprobate la rambursare, aferente lucrărilor executate în baza contractului menţionat mai sus", se mai arată în comunicatul DNA.

În acelaşi context, în perioada 2014-2016, inculpatul C.T.F., în calitate de administrator şi asociat în fapt al mai multor societăţi comerciale, ar fi iniţiat un circuit financiar, care ar fi avut ca scop înregistrarea în contabilitatea firmelor în cauză a unor operaţiuni financiare nereale, cu consecinţa fraudării bugetului de stat cu suma totală de 6.028.615 de lei.


În perioada 2014-2015, inculpatul C.T.F. ar fi disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 7.694.963 de lei, obţinută din fraudarea fondurilor europene în maniera de mai sus, pe care ulterior ar fi reintrodus-o în circuitul financiar (efectuarea de plăţi către alte societăţi comerciale, rambursare de dobânzi bancare sau plata unor comisioane bancare, retrageri de la ATM, etc).

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene nu a comunicat, la solicitarea organelor de urmărire penală, până la finalizarea cauzei, dacă se constituie parte civilă în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Suspiciuni de corupție la o universitate din Brașov în cazul susținerii unor examene de licență. Anchetatorii au făcut zeci de percheziții.

Ultimele Stiri
abonare newsletter