Actualitate

Ordonanța 84. Cum este încălcat dreptul constituțional al românilor la libera circulație. APADOR-CH: „Încă o ocazie în care statul român nu dă doi bani pe drepturile cetățeanului!”

Dreptul românilor la libera circulație este încălcat prin intermediul Ordonanței 84, care permite ca șoferii să rămână fără permis în urma unui simplu test pentru depistarea consumului de alcool sau droguri.

APADOR-CH, despre Ordonanța 84: „Încă o ocazie în care statul român nu dă doi bani pe drepturile cetățeanului”|Foto: Poliția Română APADOR-CH, despre Ordonanța 84: „Încă o ocazie în care statul român nu dă doi bani pe drepturile cetățeanului”|Foto: Poliția Română

 

 


Poliția Română „se joacă la păcănele” cu prezumția de nevinovăție în cazul testării conducătorilor auto pentru depistarea consumului de alcool sau droguri, iar Ordonanța 84 arată că „statul român nu dă doi bani pe drepturile cetățeanului”, susține Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului din România-Comitetul Helsinki (APADOR-CH). 

Șoferii care refuză testarea cu aparatul DrugTest rămân fără permis, conform noilor reglementări din Ordonanța 84.


CITEȘTE ȘI: 
Ordonanța 84, ordinul care lasă loc de abuzuri și afectează cei mai mulți șoferi. Oameni nevinovați se aleg cu probleme.

După cum arată APADOR-CH, Poliția Română a primit o serie de propuneri pentru evitarea suspendări abuzive a permiselor șoferilor nevinovați, însă acestea au fost respinse de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR). 

„Încă o ocazie în care statul român nu dă doi bani pe drepturile cetățeanului”

„Testarea conducătorilor auto pentru depistarea consumului de alcool sau droguri în România este încă o ocazie în care statul român ne arată că nu dă doi bani pe drepturile cetățeanului. Procentele mari de rezultate fals pozitive ale testelor rapide folosite de poliție și perioadele lungi, uneori depășind un an de zile, de așteptare a rezultatelor analizelor de sânge făcute în laboratoarele IML, au lăsat mulți șoferi fără permis de conducere deși nu erau vinovați”, arată APADOR-CH. 


La finele lunii mai 2024, APADOR-CH a transmis grupurilor parlamentare și Guvernului o propunere de modificare legislativă prin care s-ar fi rezolvat parțial acest blocaj existent de ani de zile în domeniul testărilor antidrog la volan. Concret, APADOR-CH a propus ca poliția să restituie permisele de conducere în 15 zile, chiar dacă rezultatul analizei de sânge întârzie, considerând că nu trebuie să plătească cetățeanul pentru proasta organizare a statului. Într-o țară normală la cap, cetățeanul ar trebui chiar despăgubit de stat pentru perioada în care a stat fără permis, deși era nevinovat.

„În afara unui reprezentant AUR, care ne-a transmis un mesaj de încurajare pe Facebook, niciun alt parlamentar român nu a fost interesat de acest subiect, cât să-l pună măcar în discuție în Parlament. Guvernul, la rândul său, a pasat sarcina formulării unui răspuns la IGPR, care ne-a transmis zilele trecute un text amplu dar, deloc surprinzător, negativ”, arată sursa citată. 


Poliția Română a oferit asigurări că testele rapide folosite sunt foarte bune. De asemenea, potrivit IGPR, testele au fost aprobate și testate chiar de către Departamentul pentru Transport al Statelor Unite ale Americii, iar erori sunt în limitele admise de diverse foruri de control ale UE. 

„E adevărat că dreptul de a conduce mașina nu este fundamental, însă libertatea de circulație este. Iar libera circulație (articolul 25 din Constituție) nu se face doar pe jos sau cu autobuzul, trenul, avionul, ci și cu autoturismul propriu. Acest drept poate fi îngrădit doar dacă există temeiuri de fapt și de drept. În cazul testelor rapide, din cauza ratei mari de eroare, rezultatul lor nu poate oferi un temei de fapt pentru restrângerea dreptului la libera circulație”, notează reprezentanții organizației pentru drepturile omului. 


Sursa: APADOR-CH

„În fine, după acest expozeu juridico-chimic, IGPR ne-a spus și că nu e de acord cu propunerea noastră, de restituire a permisului în 15 zile, deoarece asta i-ar lenevi și mai tare pe angajații IML și ar ajunge să nu mai facă deloc analizele alea de sânge pe care nu reușesc acum să le dea gata într-un an”, potrivit APADOR-CH.

Sursa: APADOR-CH

Rezultatele testelor fals-pozitive, „o loterie pentru șoferi”

„Pe scurt, Poliția stimulează instituțiile statului să-și facă datoria pe pielea cetățeanului. Lasă mii de șoferi la poarta IML, ca să le bată obrazul celor de acolo să-și cumpere substanțe și să-și angajeze oameni mai mulți, ca să facă față valului de „drogați” pe care-i găsește Poliția rutieră în trafic. Cetățeanul să facă bine să stea pe bară, chiar nevinovat fiind, că nu s-a născut cu volanul în mâini și nici statul nu e obligat să-i respecte lui prezumția de nevinovăție.

În același timp cu răspunsul primit de la IGPR, am aflat însă că Guvernul a modificat totuși, pe genunchi, Codul Rutier, și singura soluție găsită pentru rezolvarea problemei reale a testelor fals pozitive și a cozilor de la IML a fost să permită ca analizeze de sânge să fie făcute și la alte laboratoare ale poliției, nu numai la cele IML. În plus, ne anunță triumfător Guvernul, poliția nu va mai deschide automat dosare penale șoferilor ale căror teste rapide ies pozitive, ci se va aștepta rezultatul testelor de sânge făcute și în laboratoarele poliției.

CITEȘTE ȘI: 
Noi reguli pentru șoferii care refuză primirea procesului verbal! Amenda nu mai vine acasă, dacă refuzul este înregistrat audio-video.

Așadar, în loc să îndrepte o nedreptate flagrantă – suspendarea fără temei a unui drept, fie el și nefundamental – statul român face niște artificii legale menite până la urmă să privilegieze tot instituțiile statului. Poliția va munci mai puțin acum, adică va deschide mai puține dosare penale (cam cu 40% mai puține), numai în cazul testelor de sânge pozitive, iar aceste teste se vor face inclusiv în laboratoarele poliției, ceea ce ridică serioase semne de întrebare cu privire la independența acelor laboratoare față de organul punitiv al statului. Polițistul de la rutieră suspendă permisul, polițistul de la laborator analizează sângele șoferului și stabilește dacă colegul de la rutieră a greșit sau nu.

Între timp, poliția îi sfătuiește pe cetățeni, prin intermediul presei, să citească „cu atenție” prospectele medicamentelor pe care le folosesc – unele pentru diabet, altele antiinflamatoare sau simple pastile pentru răceală – care pot da rezultate fals pozitive la testele rapide. Așadar, poliția admite că există teste fals pozitive, dar preferă să lase povara pentru proasta organizare a statului și pentru refuzul de a raționa al legiuitorilor, în continuare pe umerii cetățeanului ghinionist. Mai ales pe umerii acelor cetățeni care nu cunosc pe nimeni nici la IML, nici în poliție, și nu-și pot recupera permisul de conducere suspendat eventual pentru că au luat un nurofen cu o seară înainte de a conduce sau pentru că au făcut diabet și sunt obligați să ia medicație permanent, fără ca asta să le afecteze capacitatea de a conduce mașina.

Statul român și Poliția Română se joacă ca la păcănele cu drepturile noastre și cu prezumția de nevinovăție. Pe modelul marilor firme de jocuri de noroc, atât de profitabile din țara asta, ar putea și poliția să-și redenumească campaniile de testări rapide din trafic Testano sau Supertest. Căci rezultatele lor sunt tot o loterie pentru șoferi”, semnalează APADOR-CH. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ordonanța 84, ordinul care lasă loc de abuzuri și afectează cei mai mulți șoferi. Oameni nevinovați se aleg cu probleme.

Ultimele Stiri
abonare newsletter