Actualitate

Şampania era deja la gheaţă. Cum a pierdut extrema dreaptă în Franţa

Partidul de extremă dreapta Rassemblement National (RN) din Franța a suferit o lovitură neașteptată în recentele alegeri parlamentare. Deși liderul Marine Le Pen prevedea cu încredere o victorie zdrobitoare, RN s-a clasat pe locul trei, în urma unei alianțe de stânga și a blocului centrist al președintelui Emmanuel Macron.

Marine Le Pen suferă o înfrângere neașteptată la alegerile din Franța. Foto: Marine Le Pen / Facebook Marine Le Pen suferă o înfrângere neașteptată la alegerile din Franța. Foto: Marine Le Pen / Facebook

 

 


La sediul partidului, șampania pregătită pentru sărbătoare a rămas nedeschisă. 

 


Jocelyn Cousin, un tânăr susținător de 18 ani, și-a exprimat dezamăgirea: „Rezultatele sunt dezamăgitoare și nu reprezintă ceea ce doresc francezii".

Șampania rămâne la rece: Cum s-a prăbușit strategia electorală a RN în Franța

Înfrângerea a fost provocată în mare parte de înțelegeri tactice între oponenții de centru și de stânga, care au retras peste 200 de candidați pentru a evita dispersarea votului anti-RN. Acest rezultat a frânat ascensiunea aparent implacabilă a extremei drepte în Franța, strategie atent elaborată de Le Pen, notează Reuters.


Jordan Bardella, protejatul lui Le Pen, a pus eșecul pe seama a ceea ce a numit "alianța rușinoasă" a forțelor anti-RN. Însă analistul Brice Teinturier a subliniat și deficiențele RN, inclusiv dezvăluirile despre opiniile xenofobe ale unor candidați.

CITEȘTE ȘI:
Alegeri în Franța. Surpriză la urne: Alianţa de stânga Noul Front Popular este victorioasă.

În ciuda dezamăgirii, Le Pen rămâne optimistă: „Valul crește, dar de data aceasta nu a crescut suficient de mult. Victoria noastră a fost doar amânată".


Această atitudine este împărtășită de mulți susținători, precum Elea da Cunha, în vârstă de 17 ani: „Văd victoria noastră apropiindu-se. Oamenii vor înțelege că Rassemblement National nu este atât de oribil".

De la șampanie la dezamăgire: Eșecul surprinzător al Rassemblement National în Franța

Frederic-Pierre Vos, un apropiat al lui Le Pen, vede noi oportunități în parlamentul divizat rezultat: „Va însemna o Franță neguvernabilă, oferind noi șanse pentru RN în 2027".


Presa franceză a reflectat această înfrângere ca pe o lovitură semnificativă. 

Cotidianul Les Echos a titrat pe prima pagină „La claque" („Lovitura"), ilustrând amploarea eșecului neașteptat al RN în aceste alegeri cruciale pentru viitorul politic al Franței.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Laburiștii lui Keir Starmer obțin o victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare din Marea Britanie

Ultimele Stiri
abonare newsletter