Externe

Laburiștii lui Keir Starmer obțin o victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare din Marea Britanie

Partidul Laburist condus de Keir Starmer a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare din Marea Britanie.

Marea Britanie. Victorie zdrobitoare a laburiștilor la parlamentare|Foto: Keir Starmer X Marea Britanie. Victorie zdrobitoare a laburiștilor la parlamentare|Foto: Keir Starmer X

 

 


Premierul Rishi Sunak a recunoscut victoria laburiştilor şi l-a felicitat pe Keir Starmer.

Marea Britanie virează spre centru-stânga

Marea Britanie a virat spre centru-stânga: laburiştii au câştigat joi o victorie zdrobitoare la alegerile legislative, punând capăt celor 14 ani de putere conservatoare şi deschizând uşile din Downing Street 10 liderului lor, Keir Starmer.


Potrivit proiecţiilor lansate de televiziunile britanice, laburiştii ar câştiga 410 de locuri din cele 650 ale Camerei Comunelor.

CITEȘTE ȘI: 
Cutremur politic în Franța. Extrema dreaptă la un pas de a prelua puterea

Cu puţin sub rezultatul spectaculos obţinut de Tony Blair în 1997 (418 locuri), el devansează, însă, cu mult Partidul Conservator al premierului în exerciţiu Rishi Sunak, dezavuat de alegători cu doar 131 de deputaţi aleşi. Departe de cei 365 de conservatori aleşi în urmă cu cinci ani sub Boris Johnson şi cel mai prost rezultat înregistrat de partid de la începutul secolului al XX-lea.


Surpriza alegerilor: Reform UK intră în Parlament

Surpriza alegerilor vine mai ales din partea partidului anti-imigraţie şi anti-sistem Reform UK: ar câştiga 13 locuri, o intrare mult mai senzaţională decât se aştepta pentru formaţiunea reprezentantului dreptei dure Nigel Farage.

În schimb, separatiştii scoţieni au suferit un eşec serios cu doar 10 circumscripţii electorale câştigate în Scoţia din totalul de 57.

În timp ce extrema dreaptă este probabil să ajungă la putere în Franţa, iar Donald Trump pare bine plasat pentru a reveni la Casa Albă, britanicii au ales masiv un lider de centru-stânga moderat.

Keir Starmer, un fost avocat pentru drepturile omului de 61 de ani, urmează să fie însărcinat vineri de regele Charles al III-lea să formeze un nou guvern.

„Tuturor celor care au făcut campanie pentru Partidul Laburist la aceste alegeri, tuturor celor care ne-au votat şi care şi-au pus încrederea în noul nostru Partid Laburist, vă mulţumesc”, a reacţionat sobru Keir Starmer pe X.

La doar nouă ani după ce a intrat în politică şi la patru ani după ce a preluat funcţia de lider al laburiştilor, el se va confrunta cu o dorinţă considerabilă de schimbare.

După cum au prezis sondajele pe parcursul campaniei, conservatorii sunt sancţionaţi după 14 ani tulburi care i-au lăsat pe britanici cu un sentiment de declin.


Premierul în exercițiu și liderul Partidului Conservator, Rishi Sunak, și-a recunoscut înfrângerea și l-a sunat pe Starmer pentru a-l felicita. „Îmi pare rău. Partidul Laburist a câștigat aceste alegeri generale”, a notat Sunak. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cutremur politic în Franța. Extrema dreaptă la un pas de a prelua puterea

abonare newsletter