Actualitate

Guvernul a modificat OUG 84! Ce se va întâmpla pâna la urmă cu șoferii care refuză testarea rapidă?

Guvernul a modificat Ordonanța de urgență prin care șoferii care refuză testarea antidrog să rămână fără permis până la ieșirea analizelor de sânge.

Ce se va întâmpla pâna la urmă cu șoferii care refuză testarea rapidă | Foto: IPJ Cluj arhivă Ce se va întâmpla pâna la urmă cu șoferii care refuză testarea rapidă | Foto: IPJ Cluj arhivă

 

 


În cadrul ședinței de Guvern din data de 11 iulie 2024, Guvernul României a modificat OUG 84, ordonanța prin care șoferii care refuză testarea antidrog să rămână fără permis până la ieșirea analizelor de sânge.

 


În urma conflictelor iscate de Ordonanța de urgență 84 ce avea să lase fără permis mii de români, Guvernul României a decis să modifice ordonanța, una dintre principalele modificări fiind termenul în care șoferii își vor putea recupera permisul. 

Principalele modificări 


  • Termenul în care legiștii trebuie să dea rezultatul privind prezența drogurilor va fi de 72 de ore
  • În cazul în care, în termen de trei zile, rezultatele nu vor fi gata, șoferul supus analizelor își reia dreptul de a conduce
  • Dacă rezultatele sunt gata și șoferul este pozitiv la droguri, i se întocmește dosar penal pentru conducere sub influența substanțelor interzise, iar dreptul de a conduce rămâne suspendat
  • Dacă analizele arată un rezultat negativ, acesta îi este comunicat șoferului, iar permisul de conducere îi este returnat.

Situațiile în care șoferii își vor primi permisul înapoi

  • Permisul de conducere retras (...) se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.
  • Permisul de conducere reținut ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.
  • Persoana (...) poate solicita polițistului rutier să i se recolteze probe biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale competente, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.
  • Stabilirea prezentei in organism de substante psihoactive se face în institutiile medico-legale autorizate, în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătatii.

Medicii legiști nu sunt de acord cu OUG 84 

Deși modificările stabilite miercuri de către Guvern, par să rezolve problemele, doctorii legiști atrag atenția că polițiștii nu au cunoștințele medicale necesare pentru a stabili dacă un șofer est, sau nu, sub influența substanțelor psihoactive. 


De asemenea, corectitudinea testelor antidrog folosite de Poliția Română este o altă problemă ce ar trebui rezolvată. Plus că Poliția Română nu are în dotare laboratoare în care se pot testa șoferii. 

Chiar și așa, Marcel Ciolac spune că nu va accepta ca Poliția Română să aibă astfel de laboratoare, INML fiind în continuare responsabil pentru testarea șoferilor. Mai mult, premierul a anunțat că statul va chelutui 40 de milioane de euro pentru dotarea cu aparatura necesară, banii fiind luați de la Banca Mondială. 


Normele de aplicare a legii se inițiază în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe. 

Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Noi reguli pentru șoferii care refuză primirea procesului verbal! Amenda nu mai vine acasă, dacă refuzul este înregistrat audio-video.

Ordonanța 84. Lista medicamentelor și alimentelor care dau rezultate fals-pozitive la DrugTest. La ce trebuie să fie atenți șoferii?

abonare newsletter