Actualitate

Ordonanța 84. Lista medicamentelor și alimentelor care dau rezultate fals-pozitive la DrugTest. La ce trebuie să fie atenți șoferii?

Șoferii care refuză verificarea DrugTest vor avea permisul de conducere suspendat până la obținerea rezultatelor analizelor de sânge, potrivit Ordonanței 84. Lista completă a medicamentelor care te pot lăsa fără permis.

Atenție, șoferi! Lista medicamentelor care dau rezultate fals-pozitive la DrugTest|Foto: arhivă IPJ Cluj Atenție, șoferi! Lista medicamentelor care dau rezultate fals-pozitive la DrugTest|Foto: arhivă IPJ Cluj

 

 


Șoferii care refuză testarea cu aparatul DrugTest rămân fără permis, conform noilor reglementări din Ordonanța 84/2024.

CITEȘTE ȘI: 
Ordonanța 84. Cum este încălcat dreptul constituțional al românilor la libera circulație. APADOR-CH: „Încă o ocazie în care statul român nu dă doi bani pe drepturile cetățeanului!”

Noile reglementări au stârnit îngrijorare și nemulțumire în rândul conducătorilor auto și au fost criticate argumentat de asociații pentru drepturile omului.


Lista medicamentelor care pot da rezultate fals-pozitive la DrugTest

Codamin, Nurofen Plus, Advil sau Parasinus sunt printre medicamentele care dau rezultate fals-pozitive la testele rapide ale polițiștilor de la rutieră.

Toate medicamentele contraindicate conducătorilor de vehicule sunt inscripționate pe cutie cu un triunghi echilateral, cu vârful în sus, de culoare albă, cu laturile de culoare roșie şi cu lungimea de 10 mm şi grosimea de 1,5 mm, având în centru un semn de exclamare de culoare neagră, triunghi încadrat într-un pătrat de culoare albă, cu latura de 15 mm.


Printre acestea se numără cele care conțin substanța activă Codeină, simplă (codeină fosfat 15mg, care se eliberează doar cu prescripție medicală specială TAB III) sau în combinație cu alte substanțe active, în medicamente care se pot elibera fără prescripție medicală (OTC):
*Aspaco
*Caffetin
*Codamin P
*Fasconal
*Ibuvalen Duo
*Nurofen Plus
*Solpadeine comprimate
*Solpadeine Extra comprimate efervescente

CITEȘTE ȘI: 
Ordonanța 84, ordinul care lasă loc de abuzuri și afectează cei mai mulți șoferi. Oameni nevinovați se aleg cu probleme.

De asemenea, medicamentele care conțin Pseudoefedrină (cele destinate tratării simptomelor de răceală și gripă) pot da un rezultat fals pozitiv pentru consumul de amfetamine. Cele mai comune medicamente care conțin această substanță sunt:
*Bioflu/Bioflu Plus
*Advil/Ibusinus/Modafen/Nurofen/Paduden – Răceală și Gripă
*Ibugrip Plus
*Ibuvalen Flu
*Larofen Plus
*Parasinus/Parasinus Penta
*Prosinus
*Tedolfen
Rareori, consumul de Ibuprofen simplu poate duce la testarea pozitivă. De asemenea, este important de știut că suplimentele cu ulei de cannabis sau cele cu cânepă pot da rezultat fals pozitiv pentru consum de cannabis.


Listă produse ce pot da rezultate fals-pozitive la verificarea DrugTest

În ceea ce privește alimentele, consumul unei cantități mari de mac, dar și băuturile de tip apă tonică sau energizantele pot duce la pozitivarea testului rapid antidrog.

„În ceea ce privește alimentele, consumul unei cantități mari de mac, dar și băuturile de tip apă tonică (Schwepps tonic, Evervess), pot duce la pozitivarea testului rapid antidrog. Recomandarea noastră este să consultați prospectele tuturor medicamentelor pe care le consumați, la secțiunea „Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor” înainte de administrare sau de a evita condusul, în cazul în care substanțele medicamentoase pot afecta starea de vigilență. De asemenea, vă puteți adresa medicilor sau farmaciștilor pentru informații legate de capacitatea de a conduce în cazul administrării oricărui medicament”, potrivit recomandărilor făcute de o farmacie din județul Neamț în mediul online. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ordonanța 84. Cum este încălcat dreptul constituțional al românilor la libera circulație. APADOR-CH: „Încă o ocazie în care statul român nu dă doi bani pe drepturile cetățeanului!”

Ordonanța 84, ordinul care lasă loc de abuzuri și afectează cei mai mulți șoferi. Oameni nevinovați se aleg cu probleme.

Ultimele Stiri
abonare newsletter