Actualitate

Avertisment categoric al Companiei de Apă Someș: „Udați plantele, dar lăsați oamenii fără apă!” (P)

Reprezentanții Companiei de Apă Someș atrag atenția asupra faptului că utilizarea apei potabile de la rețea în scopuri agricole poate produce surprize neplăcute consumatorilor casnici, accesul acestora la apă putând fi astfel puternic limitat.

 

Acest lucru s-a întâmplat în cursul zilelor de miercuri și joi, când accesul la apa de la rețea a mai multor abonați a fost drastic diminuat, uneori până la lipsa totală a apei.


„În perioada caniculară, activitățile de grădinărit și zootehnie (ferme în principal), utilizarea apei potabile din rețeaua publică pentru udarea peluzelor, umplerea piscinelor ș.a.m.d., reprezintă un risc pentru alimentarea celorlalți utilizatori. Cei aflați la capătul rețelei pot să rămână fără apă pentru băut, igienă sau nevoi casnice de bază”, se arată într-o informare publică a furnizorului de servicii de apă și canalizare.

„Legislația actuală descurajează utilizarea apei din sistemul public de alimentare cu apă pentru alte scopuri decât pentru cele strict gospodărești. Conform legislației, apa poate fi «utilizată numai pentru folosințele prevăzute în contractul de furnizare a serviciului», iar folosirea apei pentru grădinărit și agricultură NU este permisă prin contract. Utilizatorii sunt, de asemenea, obligați să folosească apa eficient și rațional, respectând normele de consum pe persoană”, mai precizează reprezentanții furnizorului.


Aceștia mai atrag atenția că, „în cazul utilizării apei pentru grădinărit, udarea curților etc., este posibil ca operatorul să fie nevoit să furnizeze apa după program pentru toți utilizatorii!”

Mai mult, nerespectarea „obligațiilor legale privind gospodărirea rațională a apei” constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 75.000 și 80.000 lei pentru persoane juridice și cu amendă între 25.000 și 30.000 lei pentru persoane fizice.


În acest context, reprezentanții Companiei de Apă Someș recomandă consumatorilor să ia măsuri pentru stoparea risipei de apă.

Potrivit acestora, repararea instalațiilor de apă care picură poate economisi până la 38 de metri cubi de apă anual. Limitarea dușului la 5 minute poate duce la o economie anuală de 34 de metri cubi, iar utilizarea toaletelor cu un dispozitiv de economisire a apei poate genera o economie de 50%.


Nu lăsați apa să curgă în timp ce vă bărbieriți sau vă spălați pe dinți, nu spălați mașina în curte și nu udați peluza cu apă de la robinet, sunt alte soluții oferite de reprezentanții furnizorului de apă, care spun că astfel pot fi economisite cantități semnificative de apă potabilă.

„Un consum rațional de apă duce la scăderea sumei de pe factura lunară”, mai transmit aceștia.

CITEȘTE ȘI:

Risipă de apă potabilă în spălătoriile auto

abonare newsletter