Actualitate

A murit Grig Bodea, părinte fondator al Salvamont Cluj: „Viața i-a fost muntele”

A murit Grig Bodea, părintele fondator al Salvamont Cluj.

A murit Grig Bodea, părintele fondator al Salvamont Cluj | Foto: Salvamont-Salvaspeo Cluj - Facebook A murit Grig Bodea, părintele fondator al Salvamont Cluj | Foto: Salvamont-Salvaspeo Cluj - Facebook

 

 


Doliu printre salvamontiști după Grig Bodea a murit. Tragicul anunț a fost făcut de către reprezentanții Salvamont-Salvaspeo Cluj.


Joi dimineață, Grig Bodea, părintele fondator al Salvamontului din Cluj, a murit. Grig Bodea, alături de regretatul Misi Szalma, a pus bazele salvamontului în județul Cluj, în Cheile Turzii, în perioada anilor ’70.


Născut la începutul anului 1947, salvamontistul a fost o personalitate marcantă pentru Salvamontul Cluj, având o influență semnificativă asupra primelor decenii de activitate ale acestei organizații.

În 1974, Grig Bodea a fost singurul supraviețuitor al avalanșei de la Podragu, tragedie în care și-au pierdut viața prietenul său Misi Szalma și alpinistul clujean Laci Halmagyi. Această experiență tragică nu l-a descurajat, ci dimpotrivă, l-a motivat să continue munca în domeniul salvării montane.


„Și a fost Grig Bodea - părinte fondator al Salvamontului Cluj. A fost unul dintre puținii bărbați ai acelor vremuri care erau plămădiți dintr-un amestec perfect de vizionarism și tenacitate în a lucra întru binele comun într-un domeniu pe care tot ei îl nășteau atunci: salvarea montană. Regretatul , din această dimineață, Grig Bodea și regretatul, din avalanșa din 1974 de la Podagru, Misi Szalma, au fost părinții fondatori ai Salvamont Cluj, în chiar zorii anilor `70 din veacul trecut. Tânărul inginer Grigore (Grig) Bodea e singurul care scapă din avalanșa de la Podragu din 1974 în care prietenul său Misi Zsalma și un alt alpinist clujean, Laci Halmagyi, pier.
Fără Misi Szalma, cu care abia apucaseră să lege prietenia – au primit repartiție la aceeași fabrică în Turda - și să înființeze Salvamontul în Cheile Turzii și în Muntele Băișorii, Grig Bodea devine timp de decenii liderul incontestabil al Salvamontului clujean, participant nemijlocit la foarte multe acțiuni de salvare foarte complexe în Apuseni, monitor de de alpinism și instructor al Școlii Naționale Salvamont, părinte tăcut dar aspru și drept pentru mai toate generațiile de salvamontiști din seculul trecut dar și pentru instituția salvării montane în sine.
Născut la începutul anului 1947 la Finișel, Cluj, Grig Bodea face primele patru clase în sat, apoi gimnaziul la Gilău, liceul la Nicolae Bălcescu, în Cluj, unde apoi termină Politehnica, devenind inginer electro-mecanic. Viața i-a fost însă muntele, unde își cunoaște și soția, care venise din București la un curs de alpism în anii `70.
Grig Bodea a fost personalitaea care și-a pus cel mai apăsat aprenta pe primele decenii ale Salvamontului Cluj. Pentru meritele sale în crearea și conducerea Salvamontlului Cluj a fost distins, în 2019, cu titlul de Cetățean de onoare al județului Cluj, împreună cu Misi Szalma (postmortem).
Odihnă veșnică, Grig Bodea! ”, a transmis Salvamont-Salvaspeo Cluj.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un turist, salvat de salvamontişti. A căzut de la peste 10 metri, pe scările din canionul Tamina.

Salvamontistul mort în avalanșa de la Bâlea Lac, un clujean care s-a luat în piept cu zăpezile Făgărașului

Ultimele Stiri
abonare newsletter