Actualitate

2024 ar putea fi cel mai fierbinte an înregistrat vreodată! Temperaturi record în întreaga lume.

Anul 2024 ar putea fi cel mai fierbinte an înregistrat vreodată. Temperaturi record în întreaga lume.

2024 ar putea fi cel mai fierbinte an înregistrat vreodată | Foto: depositphotos.com 2024 ar putea fi cel mai fierbinte an înregistrat vreodată | Foto: depositphotos.com

 

 


Anul 2024 ar putea fi cel mai fierbinte an înregistrat vreodată, la nivel global fiind înregistrate temperaturi record, avertizează experții. 

 


Serviciul Uniunii Europene de monitorizare a schimbărilor climatice avertizează că anul 2024 ar putea fi cel mai fierbinte an înregistrat vreodată, luna iunie 2024 fiind cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată, iar seria de temperaturi continuă. 

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene precizează că fiecare lună, începând cu iunie 2023, mai exact, 13 luni la rând, a fost cea mai călduroasă de la începutul înregistrărilor, comparativ cu luna respectivă din anii anteriori. 


Potrivit celor mai recente date, anul 2024 ar putea depăși 2023, fiind considerat cel mai fierbinte an de la începutul înregistrărilor, după ce schimbările climatice provocate de om și fenomenul meteorologic natural El Nino au dus temperaturile la maxime record. În cele 12 luni, temperatura medie, la nivel mondial, a fost ce mai ridicată temperatură înregistrată pentru o astfel de perioadă, cu 1,64 grade Celsius peste media perioadei preindustriale 1850-1900. 

„Acum estimez că există aproximativ 95% şanse ca 2024 să depăşească 2023 şi să fie cel mai călduros an de când au început înregistrările temperaturii suprafeţei globale, la mijlocul anilor 1800”, a susținut Zeke Hausfather, cercetător ştiinţific la Berkeley Earth.


Ba chiar mai mult, clima denaturată din 2024 a declanșat consecințe dezastruoase în întreaga lume. Spre exemplu, în luna iunie, peste 1.000 de persoane și-au pierdut viața din cauza caniculei din timpul pelerinajului hai. Astfel de decese au fost înregistrate și în New Dehli, dar și în Grecia. 

Fenomenul natural El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific, tinde să crească temperatura medie globală, acest efect diminuându-se în ultimele luni. La ora actuală, lumea se află în condiții neutre, însă ar putea apărea condiții mai reci de tip La Nina, condiții ce sunt așteptate să se formeze la sfârșitul anului 2024. 


Potrivit experților, emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din arderea combustibililor fosili sunt principala cauză pentru schimbările climatice. 

Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com 

CITEȘTE ȘI:

Cod ROȘU de caniculă pentru județul Cluj

Cod portocaliu de caniculă în Cluj. Care este temperatura resimțită în Cluj-Napoca în această dimineață?

abonare newsletter