Actualitate

O nouă delicatesă românească cucerește Europa

Comisia Europeană aduce o veste excelentă pentru gurmanzii români și europeni. A aprobat adăugarea „Sardeluței marinate" din România pe lista specialităților tradiționale garantate.

Comisia aprobă o nouă specialitate tradițională garantată românească, „sardeluța marinată”. Foto: captură CE Comisia aprobă o nouă specialitate tradițională garantată românească, „sardeluța marinată”. Foto: captură CE

 

 


Acest preparat românesc unic se alătură acum celor 3.617 produse deja protejate în baza de date eAmbrosia a Uniunii Europene. 

 


Decizia marchează o recunoaștere importantă a patrimoniului culinar românesc la nivel european.

„Sardeluța marinată" este un produs tradițional obținut prin marinarea șprotului, un pește mic și gustos. Procesul de preparare implică trei variante diferite, în funcție de ingredientele folosite la marinat.


Sardeluța marinată primește protecție europeană ca specialitate tradițională

Rețeta tradițională include ingrediente precum sare fără iod, oțet de vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea-soarelui, boia dulce, ardei iute, boabe de piper negru, frunze de dafin, piper întreg și semințe de coriandru. Aceste ingrediente îi dau produsului un gust distinct și arome specifice.

CITEȘTE ȘI:
România nu poate trece la moneda euro. Comisia Europeană: „Nu îndeplinește condițiile”.

După marinare, șprotul este umplut, iar apoi se adaugă un sos pe bază de vin, ulei de floarea-soarelui simplu sau cu ardei iute. 


„În mod tradițional se utilizează următoarele ingrediente pentru marinarea peștelui: sare fără iod, oțet de vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea-soarelui, boia dulce, ardei iute, boabe de piper negru, frunze de dafin, piper întreg și semințe de coriandru. Denumirea produsului indică specificitatea materiei prime – șprotul cu cap și eviscerat – și metoda de preparare (marinarea)”, transmite CE.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Lipsa de reforme din România, criticată dur de Comisia Europeană. „Dezechilibre excesive, pe fondul unei acțiuni politice slabe”. Riscuri privind suspendarea fondurilor.

abonare newsletter