Actualitate

Ce înseamnă, de fapt, „temperatura resimțită” și de ce este importantă pentru noi?

Ce înseamnă, de fapt, „temperatura resimțită”, de ce este mai relevantă decât un termometru și cum ne poate ajuta pe noi calculul corect al acesteia?

Ce înseamnă, de fapt, „temperatura resimțită” | Foto: depositphotos.com Ce înseamnă, de fapt, „temperatura resimțită” | Foto: depositphotos.com

 

 


Temperatura resimțită, un subiect ce stârnește multe controverse, tocmai pentru că nu se știe exact ce este și cum ne poate ajuta pe noi calcului corect al acesteia. 

 


Administrația Națională de Meteorologie (ANM) modifică în fiecare oră harta temperaturii resimțite pentru fiecare oraș în parte, însă mulți dintre noi nu prea înțelegem de ce este atât de relevantă pentru noi. Te-ai gândi că un termometru te-ar ajuta mai mult să măsori temperatura decât o hartă a temperaturii resimțite, însă acestea sunt două chestii diferite. 

De ce este temperatura resimțită mai relevantă decât un termometru? 

Dacă un termometru ne arată câte grade sunt afară, temperatura resimțită este măsurătoarea subiectivă a modului în care este percepută temperatura aerului de corpul nostru, în funcție de factori.


CITEȘTE ȘI:
Cluj, între două extreme! Tot județul este sub cod portocaliu de caniculă, zona de munte sub cod galben de ploi.

Spre exemplu, o zi cu 20 de grade Celsius și o adiere ușoară se va simți mai caldă decât o zi cu 20 de grade Celsius și vânt puternic. 

Există o formulă matematică pentru a calcula temperatura resimțită. Temperatura resimțită corelează următorii parametri înregistrați orar la stațiile meteorologice:


  • Temperatura aerului la 2 metri
  • Gradul de acoperire cu nori al cerului
  • Fenomenele meteorologice (prezența precipitațiilor, a ceții sau a altor fenomene meteorologice)
  • Umezeala relativă a aerului la 2 metri (cantitatea de vapori de apă din aer, exprimată ca procent din cantitatea maximă pe care aerul o poate conține la o anumită temperatură)
  • Viteza vântului la 10 metri – medie și la rafală și
  • Radiația UV relativă (cantitatea de radiații ultraviolete UV care ajunge la suprafața Pământului)

De ce este importantă temperatura resimțită pentru noi?

Temperatura resimțită ne poate ajuta mai mult decât ați crede. Ne putem alege vestimentația, activitățile în aer liber și să ne luăm măsurile necesare pentru evitarea disconfortului termic doar prin aflarea temperaturii resimțite în acel moment. 

CITEȘTE ȘI:
Câte grade sunt acum la Cluj? Cum ne protejăm pe durata temperaturilor extreme. Lista zonelor de răcorire și a cișmelelor cu apă potabilă.

Foarte important de reținut este că temperatura resimțită poate fi semnificativ mai mică sau mai mare decât temperatura aerului. De exemplu, într-o zi în care prognoza meteo indică 18°C, vânt puternic și cer senin, temperatura resimțită poate fi de doar 10°C. Pe de altă parte, într-o zi cu 18°C, umiditate ridicată și cer complet acoperit cu nori, temperatura resimțită poate fi de 25°C.


În concluzie, temperatura resimțită este un instrument important pentru a înțelege cum ne va afecta vremea. Cunoașterea temperaturii resimțite ne poate ajuta să ne luăm măsuri de precauție pentru a ne menține confortabil și în siguranță.

Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com 

CITEȘTE ȘI:

Cod roşu de caniculă în Cluj! Temperaturi de până la 37 de grade Celsius.

Fructul care te ajută să adormi mai repede în perioada caniculară! E benefic pentru organism și previne formarea tumorilor!

abonare newsletter