Actualitate

Reprezentanți ai mediului artistic și cultural din Cluj-Napoca, în vizită pe situl viitorului proiect de reconversie și regenerare urbană al grupului IULIUS (P)

Compania IULIUS dezvoltă un proiect mixed-use de reconversie și regenerare urbană pe fosta platformă Carbochim din Piața 1 Mai, integrând, în premieră pentru România într-un proiect real-estate, un centru dedicat artelor performative.

Hala cu arcade a fost construită în anii ’50, are o suprafață de aproximativ 840 mp Hala cu arcade a fost construită în anii ’50, are o suprafață de aproximativ 840 mp

 

Acesta va fi dezvoltat într-una dintre cele două clădiri cu valoare ambientală care vor fi păstrate și conservate – „hala cu arcade”. Funcțiunea culturală este propusă a fi gestionată de Centrul Cultural Clujean, împreună cu alte entități active pe scena artistică locală. Marți, 16 iulie 2024, reprezentanți ai mediului cultural au făcut o vizită pe sit programată pentru a analiza amplasamentul și a perfecta planul de dezvoltare al centrului. 


Hala cu arcade a fost construită în anii ’50, are o suprafață de aproximativ 840 mp și se deosebește de celelalte clădiri de pe fosta platformă Carbochim prin arhitectura sa aparte, fapt care a făcut-o valoroasă din punct de vedere ambiental și reprezentativă pentru patrimoniul industrial. Arcadele care susțin tavanul dau impresia de spațiu deschis și aerisit și oferă clădirii un aer istoric. Hala este una dintre cele două clădiri care vor fi conservate și aduse în circuitul public. Aceasta va fi transformată într-un centru de arte performative, unde se vor desfășura spectacole, ateliere sau expoziții. Cea de-a doua clădire care va fi păstrată este cea administrativă, de cărămidă, un simbol pentru fosta platformă industrială. 

De asemenea, în cadrul viitorului proiect va fi inclusă o sală de spectacole, dedicată teatrului, dansului contemporan și altor evenimente artistice.


,,Parteneriatul cu IULIUS este o oportunitate pentru operatorii culturali clujeni de a accesa și folosi infrastructură culturală de calitate, în beneficiul general al publicului și al orașului. În etapele următoare de dezvoltare a proiectului, vom găzdui un dialog cu sectorul cultural local pentru a putea planifica în detaliu felul în care vor arăta spațiile culturale vizate, precum și felul în care vom asigura susținerea operatorilor culturali locali prin aceste spații. Din punctul nostru de vedere, colaborarea dintre sectorul cultural și mediul privat este o completare fericită a parteneriatului dintre sectorul cultural și administrația publică, pe care o sprijinim în egală măsură în dezvoltarea unor proiecte de infrastructură culturală esențiale pentru oraș”, a declarat Ștefan Teişanu, directorul Centrului Cultural Clujean.

La primele discuții despre dezvoltarea unor spații pentru artele spectacolului pe vechea platformă Carbochim au participat, la invitația Centrului Cultural Clujean, mai multe dintre organizațiile culturale reprezentative ale Clujului: festivalurile Electric Castle, TIFF și Jazz in the Park, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, instituții precum Teatru Național și Opera Română și ONG-uri culturale, ca Reactor sau OM Studio. Au discutat despre viitoarele acțiuni artistice și culturale pe care acest spațiu le va putea oferi comunității.


,,Întâlnirea cu reprezentanții din mediul cultural clujean, pe care îl cunoaștem ca fiind implicat, creativ, extrem de divers și orientat spre noi modalități de exprimare și apropiere de public, a fost prilej pentru a ne consolida parteneriatul. Propunem comunității un proiect în care componenta cultural-artistică are caracter de unicitate, pentru a le oferi clujenilor diversitatea care îi caracterizează și pe care și-o doresc, dar și pentru că mediul cultural reprezintă una dintre cele mai importante resurse ale orașului, la dezvoltarea căreia vrem să ne aducem aportul. IULIUS este deja un partener al mediului cultural clujean, inclusiv pentru evenimentele de care publicul se bucură în Iulius Parc, și avem convingerea că experiența și viziunea Centrului Cultural Clujean și ale partenerilor săi vor conduce la crearea unui spațiu atractiv pentru fiecare, furnizor sau iubitor de artă, sub toate formele sale”, a spus Sorin Guttman, project manager al proiectului mixed-use de regenerare urbană IULIUS din Cluj-Napoca.

Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare durabilă. Centrul are 135 membri: instituții și organizații culturale, universități, asociații ale societății civile și ale mediului de afaceri, administrația locală și județeană din Cluj.


 Rețeaua Centrului mai include 46 de școli în Comunitatea Școlilor, 12 comune în rețeaua România Remarcabilă, 40 de orașe europene în rețeaua Culture Next și peste 60 de parteneri naționali și internaționali. Centrul gestionează programe de dezvoltare a sectorului cultural și de creștere a impactului culturii în societate, în domeniile educație, sănătate și well-being, dezvoltare urbană și rurală. 

Grupul IULIUS are o experiență vastă în dezvoltarea de proiecte mixed-use de regenerare urbană, remarcându-se prin dezvoltarea ansamblurilor Palas & Palas Campus din Iași și Iulius Town din Timișoara. La Cluj-Napoca, compania este prezentă din 2007 cu proiectul Iulius Mall, Iulius Parc și clădirile premium de birouri United Business Center. Noul proiect propus pentru reconversia fostei platforme industriale Carbochim într-un spațiu redat orașului și oamenilor va include: centru dedicat artelor performative și sală de spectacole, ca premiere într-un proiect real estate din România, branduri și concepte de retail mult așteptate în Cluj-Napoca, spații de birouri, centre de entertainment pentru întreaga familie, experiențele cinematografice ale momentului, restaurante și cafenele de inspirație internațională, concepte edutainment, facilități sport și health&beauty, fresh market de susținere a antreprenorilor locali etc. Acesta va include peste 5,2 hectare de spații verzi amenajate, inclusiv o grădină japoneză și integrarea malului Someșului. Totodată, proiectul va crea infrastructură de utilitate publică, pentru fluidizarea traficului, acces facil și conectivitatea întregii zone cu orașul, auto, velo și pietonal: un nou pod rutier cu patru benzi auto și două pasarele pietonale peste râul Someș, amenajarea de piste velo, realizarea a două sensuri giratorii, modernizarea și lărgirea a două străzi și amenajarea a trei intersecții și stații de transport public în zona Pieței 1 Mai.  Proiectul se află în etapa finală de avizare, iar mai multe detalii sunt disponibile pe  www.partedincluj.ro

CITEȘTE ȘI:

Cele mai valoroase resurse ale fabricilor: oamenii. Carbochim are angajați care fac parte din povestea sa și de 40 de ani

Cursuri pe șantierul de reconversie a fostei platforme Carbochim pentru studenții de la Facultatea de Construcții, printr-un parteneriat între UTCN și grupul IULIUS (P)

abonare newsletter