Educație

România (ne)educată. Cel mai mic procent de absolvenți de facultate.

Ministerul Educației pregătește un program pentru prevenirea abandonului universitar, în valoare de 100 de milioane de lei, a anunțat Daniel David.

România (ne)educată. Cel mai mic procent de absolvenți de facultate  | Foto: UBB Cluj - Facebook România (ne)educată. Cel mai mic procent de absolvenți de facultate | Foto: UBB Cluj - Facebook

 

 


Ministerul Educației pregătește un program pentru prevenirea abandonului universitar, în valoare de 100 de milioane de lei, a anunțat Daniel David. Oficialul a precizat că pregătește un ordin de ministru cu procedura de accesare a acestor fonduri guvernamentale de către instituțiile de învățământ superior. 

 


Ministrul a precizat că abandonul universitar este una dintre marile problemele ale sistemului românesc de învățământ superior. 

CITEȘTE ȘI:
Titularizare 2025. Guvernul anunță concursuri pentru 62.000 de posturi în învățământ, ocupate acum pe perioadă determinată și blocate prin „Ordonanța-trenuleț”.

„Noi avem câteva probleme mari în zona universitară. Așa cum știți, procentul celor care termină studii superioare, prin raportare la populația generală sau prin raportare la grupul de tineri 24-34 de ani, arată foarte rău în țară. De obicei, media europeană are o mărime dublă față de cât avem noi în țară. De exemplu, prin raportare la populația generală, noi suntem undeva în jur de 16%; media europeană este în jur de 30%. În grupul celor de 24-34 de ani, noi avem în jur de 23-26% depinde când măsori și cum măsori, în timp ce media europeană este în jur de 40-43% deci arată rău, iar acest lucru ne vulnerabilizează”, a avertizat David.


„Vedeți, când ai o societate cu oameni care nu au un nivel foarte ridicat de educație, avem un procent atât de mic de absolvenți de studii superioare, nu trebuie să ne mirăm că și impactul pseudoștiinței, pseudo-religiei, teoriilor conspirației este atât de puternic. Așa că, pentru a corecta acest lucru, dincolo de faptul că trebuie să-i încurajăm pe tineri să își dorească să intre în învățământul superior, trebuie să ne asigurăm că cei care intră în învățământul superior rămân și termină, absolvă studiile și au lucrările de licență, lucrările de disertație. Și în acest sens avem acest program de prevenire a abandonului universitar. Cum se va desfășura? Vom avea un ordin de ministru în următoarele zile prin care vom detalia aceste lucruri, vom avea și o procedură. Bugetul pus la dispoziție în prima fază este undeva în jur de 100 de milioane și vom susține proiecte, programe ale universităților, dar care vor fi gândite într-o logică pe care o vom preciza în acel ordin”.

Articol de Bianca PREDA, preluat din ediția tipărită monitorulcj.ro


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sesizări anonime privind consumul de droguri și cazurile de violență în școli. Daniel David: „«Butonul roșu» se află în etapa de implementare”.

Ministerul Educatiei ar putea fi obligat să asigure gratuit manuale școlare pentru copiii din clasa pregătitoare, indiferent de forma de învățământ

Ultimele Stiri
abonare newsletter