Externe
„Lucrurile nu arată deloc bine”. Cel mai rău scenariu pentru Europa după „oferta finală” de pace a lui Trump.
Acordul propus de SUA și posibilitatea ca administrația Trump să abandoneze negocierile de pace, să dea vina pe Kiev și să normalizeze relațiile cu Moscova ar pune Europa în fața unei alegeri complicate, ar afecta unitatea în UE și ar putea duce la o ruptură în NATO.

Acordul propus de SUA și posibilitatea ca administrația Trump să abandoneze negocierile de pace, să dea vina pe Kiev și să normalizeze relațiile cu Moscova ar pune Europa în fața unei alegeri complicate, ar afecta unitatea în UE și ar putea duce la o ruptură în NATO, spun oficialii și analiștii citați de Financial Times.
Insistența lui Donald Trump ca Ucraina să recunoască oficial controlul Moscovei asupra Crimeei în cadrul unui acord de pace cu Rusia a pus capitalele europene în fața unei alegeri dificile: să rămână alături de Kiev sau să susțină planul Washingtonului, scrie hotnews.ro.
CITEȘTE ȘI:
Trump: „Cred că am un acord cu Putin, cu Zelenski e mai dificil”.
Unii oficiali europeni se tem că divergențele cu privire la planul de pace vor afecta relațiile bilaterale cu SUA, vor submina securitatea transatlantică și vor da peste cap un summit NATO de la sfârșitul lunii iunie.
„Cel mai rău scenariu ar fi ca (SUA) să nu poată obține un acord între Ucraina și Rusia, iar vina să fie pusă pe seama Ucrainei. Atunci, Europa va trebui să aleagă (între Ucraina și SUA)”, a declarat un diplomat UE de rang înalt, citat de Financial Times.
Kievul ar fi pregătit să accepte un control „de facto” al Rusiei
Administrația Trump a prezentat săptămâna trecută Kievului schița unui acord cu condiții extrem de favorabile Moscovei – inclusiv recunoașterea de către SUA a suveranității Rusiei asupra Crimeei, la 11 ani după ce aceasta a anexat peninsula ucraineană, încălcând dreptul internațional.
Detaliile planului propus au devenit mai clare săptămâna aceasta – la fel și reticența Kievului și a aliaților europeni de a susține acest acord.
Marți, președintele Volodimir Zelenski a refuzat din nou să recunoască suveranitatea Rusiei asupra teritoriului pe care aceasta l-a confiscat începând din 2014.
Cu toate acestea, Kievul a sugerat că este pregătit să accepte controlul de facto al Rusiei în schimbul garanțiilor de securitate occidentale.
În replică, Trump a atacat poziția lui Zelenski, spunând că aceasta este „foarte dăunătoare” pentru eforturile sale de pace.
„El poate avea pace sau, poate lupta încă trei ani înainte de a pierde întreaga țară”, a scris președintele american pe platforma sa Truth Social.
„Ucraina este pregătită să negocieze – dar nu să se predea”
Oferta Washingtonului de a recunoaște controlul Moscovei asupra Crimeei, încălcând politica convenită a NATO, este probabil cea mai mare concesie pe care Trump a făcut-o Moscovei în ultimele luni în graba sa de a ajunge la un acord.
Administrația Trump a exclus, de asemenea, aderarea Ucrainei la NATO – o dorință veche a Rusiei, care a criticat frecvent un angajament al NATO de a permite Kievului să intre în alianță la un moment dat.
CITEȘTE ȘI:
„Oferta finală” a lui Trump pentru Ucraina: SUA cere Kievului să accepte ocupația rusă
În timp ce Moscova beneficiază de stimulente, Kievul a fost supus la presiuni și amenințări. Planul sugerează că Ucraina nu va primi prea multe concesii în schimbul cedării teritoriului.
Statele UE nu au de gând să recunoască controlul Rusiei asupra Crimeei
Oficialii occidentali au declarat pentru Financial Times că capitalele europene nu vor aproba niciun demers al SUA de a recunoaște Crimeea ca fiind parte a Rusiei sau de a face presiuni asupra Kievului pentru a fi de acord cu acest lucru și își mențin poziția potrivit căreia nu vor accepta decizii privind suveranitatea Ucrainei pe care Zelenski le respinge.
Public, oficialii UE au spus același lucru. „Crimeea este Ucraina”, a declarat marți șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, pentru agenția franceză de presă AFP.
„Linii roșii”
Pentru europeni, ideea de a recunoaște anexarea Crimeei – prima anexare teritorială prin forță militară în Europa din 1945 – este de neacceptat, deoarece ar bulversa ordinea bazată pe reguli care a susținut pacea pe continent timp de generații.
„Crimeea și viitoarele aspirații de aderare la NATO (ale Ucrainei) sunt linii roșii pentru noi”, a declarat pentru Financial Times un al doilea diplomat UE de rang înalt. „Nu putem renunța la ele”, a spus el.
Articol de Bianca PREDA, preluat din ediția tipărită monitorulcj.ro
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: