Actualitate

Țânțarii îți dau bătăi de cap? Iată 10 ingrediente naturale care țin țânțarii la distanță!

Țânțarii îți pot da mari bătăi de cap, însă din fericire există mai multe ingrediente naturale ce îi țin la distanță.

Iată 10 ingrediente naturale care țin țânțarii la distanță | Foto: depositphotos.com Iată 10 ingrediente naturale care țin țânțarii la distanță | Foto: depositphotos.com

 

 


Țânțarii pot fi destul de enervanți și îți pot distruge cu adevărat ziua, însă există mai multe ingrediente naturale ce îi țin la distanță. 

 


Țânțarii nu numai că sunt foarte enervanți, dar înțepăturile acestora pot fi și extrem de periculoase, deoarece după înțepătură, țânțarul poate „lăsa” și un virus ce îți va pune viața în periocol. La noi în țară, cel mai periculos virus transmis de țânțari este West Nile, un virus ce poate duce chiar și la decesul persoanei infectate. Ba chiar mai mult, 80% dintre persoanele infectate cu acest virus, nu prezintă niciun simptom neobișnuit. 

Mai exact, simptomele acestui virus sunt asemănătoare cu ale unei gripe. Așa că dacă prezentați febră ridicată, dureri intense de cap, dureri musculare, vărsături, erupții cutanate sau frisoane, trebuie să vă prezentați de urgență la doctor. 


De asemenea, țânțarii mai pot transmite malarie, febra galbenă, febra dengue, encefalitele virale, filarioza limfatică, chikungunya, encefalita la Crosse, febra Rift Valley, virusul Jamestown Canyon sau virusul Hare Snowshoe Hare.

Citește și: 
Crește numărul cazurilor de febră denga și de boli cauzate de țânțari în Europa

 

10 ingrediente naturale ce țin țânțarii la distanță

Pe lângă metodele și dispozitivele moderne de „alungare” a țânțarilor, precum spray-uri, pastile, lămpi sau loțiuni, există și metode naturiste care îi pot ține pe acești „musafiri” nepoftiți la distanță. În plus, sunt și metode ieftine, ceea ce înseamnă că îți poți ține banii în buzunar și casa curată și liniștită pe timp de vară. 


1. Uleiul de citronella 

Acest ulei este unul dintre cele mai eficiente metode naturiste împotriva țânțarilor. Mai mult, are un miros plăcut pentru oameni. 


2. Lavanda 

Lavanda, pe lângă că are un miros plăcut și ajută la relaxarea oamenilor, alungă și țânțarii. Puteți folosi un ulei esențial de lavandă sau, de ce nu, puteți să plantați lavandă în jurul casei. 

3. Ulei de eucalipt 

Obținut din frunzele de eucalipt și recunoscut pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate și proprietăți terapeutice, uleiul de eucalipt reușește să respingă insectele, inclusiv țânțarii 

4. Menta

Chiar dacă pentru oameni frunzele de mentă au un gust răcoritor și mentolat, fiind în același timp și un aliat de nădejde atunci când suntem răciți, pentru țânțari este un adevărat inamic, tocmai din cauza aromei sale puternice. 

5. Ulei de neem

Uleiul de neem este un ulei vegetal extras din semințele copacului de neem și este originar din India, dar și din alte părți ale Asiei de Sud. Este cunoscut pentru proprietățile sale antiseptice, antibacteriene, antifungice sau și insecticide. 

6. Rozmarin 

Uleiul esențial de rozmarin este recunoscut pentru aroma sa puternică și proaspătă, lucru ce nu le convine și țânțarilor, iar din acest motiv, în contact cu mirosul uleiul de rozmarin, aceștia vor pleca imediat din casa ta. 

7. Busuiocul 

Un alt remediu pentru țânțari este busuiocul, o plantă pe care mulți dintre noi o îndrăgim, tocmai pentru aroma deosebită pe care o oferă. Totuși, pentru țânțari, busuiocul este unul dintre cei mai mari dușmani. 

8. Ulei de lemongrass 

Uleiul de lemongrass este similar cu citronella, fiind totodată la fel de eficient în îndepărtarea țânțarilor, datorită mirosului său proaspăt și plăcut. 

9. Cimbru 

La fel ca și busuiocul, cimbrul este o plantă apreciată de majoritatea dintre noi pe care o folosim deseori în preparatele culinare. Ei bine, pe cât de mult ne place nouă, pe atât de enervantă este pentru țânțari. 

10. Ulei de scorțișoară 

O altă metodă extrem de plăcută pentru noi, dar deranjantă pentru țânțari este uleiul de scorțișoară. 

Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

De ce unii țânțari sunt mai însetați de sânge decât alții

Țânțarii se înmulțesc rapid în Europa, aducând riscul unor boli periculoase. Cum ne putem apăra

abonare newsletter