Actualitate

700 de lei, pentru un vot. Primarul și mai mulți funcționari dintr-o comună din Bistrița-Năsăud, reținuți pentru turism electoral.

Primarul, viceprimarul și secretarul comunei Sânmihaiu de Câmpie din Bistrița-Năsăud au fost reținuți vineri de procurori, fiind acuzați că au organizat turism electoral la alegerile locale din 9 iunie.

Primarul și mai mulți funcționari ai unei primării din Bistrița-Năsăud, reținuți pentru coruperea alegătorilor. Un vot costa 700 de lei|Foto: monitorulcj.ro Primarul și mai mulți funcționari ai unei primării din Bistrița-Năsăud, reținuți pentru coruperea alegătorilor. Un vot costa 700 de lei|Foto: monitorulcj.ro

 

 


Primarul din localitatea Sânmihaiu de Câmpie, din județul Bistrița-Năsăud, împreună cu viceprimarul, secretarul primăriei și un viitor consilier local au fost reținuți de procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA).

Turism electoral, cu „mutație” în fals. 700 de lei, pentru un vot

Aceștia sunt acuzați că ar fi eliberat în fals aproape 200 de adeverințe, pentru ca oamenii să aibă mutație în localitate, înainte de desfășurarea alegerilor locale din 9 iunie. Un vot costa 700 de lei.


CITEȘTE ȘI: 
Sondaj. Românii, optimiști după alegerile din 9 iunie. Peste 60% cred că situația din localitatea lor se va îmbunătăți.

„În fapt, în perioada martie – iunie 2024, funcționari din cadrul unei primării din județul Bistrița Năsăud, au eliberat în fals mai multe adeverințe pentru stabilirea domiciliului/reședinței pe raza comunei a unor persoane care, în realitate, nu dețineau proprietăți în perimetrul respectiv, cu scopul de a vota un anumit candidat/partid la alegerile locale din data de 09.06.2024. În urma schimbării domiciliului și a exercitării votului, fiecare persoană a primit suma de 700 de lei”, informează, vineri, Direcția Generală Anticorupție. 

Reținuți pentru coruperea alegătorilor

Ca urmare a activităților desfășurate a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 ore față de 4 persoane fără calitate specială, respectiv primarul localității, viceprimarul, secretarul primăriei și un viitor consilier local. Totodată, față de un alt viitor consilier local, a fost luată măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.


În cursul zilei de astăzi, cele 4 persoane reținute urmează a fi audiate la unitatea de parchet, urmând ca procurorul să dispună cu privire la măsurile ulterioare. De asemenea, ofițerii DGA – Bistrița Năsăud pun în executare un mandat de aducere pentru încă o persoană, funcționar în cadrul aceleiași primării, în vederea audierii la unitatea de parchet.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Jumătate de milion de români au votat degeaba. Voturile nule au crescut cu două treimi din 2019 în 2024.

Ultimele Stiri
abonare newsletter