Actualitate

Avertisment asupra riscului de roaming involuntar în județele de graniță! Recomandări pentru evitarea costului suplimentar.

Avertisment asupra riscului de roaming involuntar în județele de graniță. ANCOM vine cu recomentări pentru evitarea costului suplimentar.

Avertisment asupra riscului de roaming involuntar în județele de graniță | Foto: pixabay.com Avertisment asupra riscului de roaming involuntar în județele de graniță | Foto: pixabay.com

 

 


 

Avertisment asupra riscului de roaming involuntar în județele de graniță. ANCOM vine cu recomentări pentri evitarea costului suplimentar. 


 

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) atrage atenția asupra riscului de roaming involuntar în peste 350 de unități administrativ-teritoriale din județele de graniță. 


Mai exact, intrarea în roaming involuntar poate genera costuri suplimentare semnificative pentru apeluri, mesaje, dar și date mobile, chiar dacă utilizatorii nu au trecut efectiv granița. 

Citește și: 
Avertisment pentru turiști: Schimbați leii românești

Mai mult decât atât, ANCOM a identificat unitățile administrativ-teritoriale cu risc de roaming involuntar și a publicat lista acestora. De asemenea, ANCOM va informa primăriile, consiliile județene și Ministerul Transporturilor şi Infrastructuriidespre UAT-urile incluse în lista cu risc de roaming involuntar pentru a lua măsurile administrative corespunzătoare impuse de legislația în vigoare.


Ce înseamnă „roaming involuntar”? 

Roamingul involuntar apare atunci când telefonul mobil se conectează automat la rețelele de telefonie mobilă din țările vecine în timp ce utilizatorii se află în zonele de graniță ale României. Această situație poate avea loc atunci când semnalul rețelei de telecomunicații dintr-o țară vecină este semnificativ mai puternic decât cel al rețelei utilizatorului, în zonele cu acoperire slabă a rețelei utilizatorului final sau în cazurile de indisponibilitate temporară a semnalului din rețeaua utilizatorului final. 

Principalul risc asociat cu roamingul involuntar constă în faptul că acesta generează costuri suplimentare, utilizatorii putând fi taxați cu tarife de roaming internațional pentru apeluri, mesaje și date mobile, chiar dacă nu au trecut efectiv granița.


Zonele cu risc de roaming involuntar

Printre cele mai „periculoase” zone în ceea ce privește costurile suplimentare substanțiale apărute odată cu roaming-ul involuntar sunt granițele cu Republica Moldova, Serbia și Ucraina, deoarece aceste țări nu sunt membre ale Uniunii Europene și nu se aplică tarifele de roaming reglementare la nivelul UE. 

ANCOM a identificat 356 de unități administrativ-teritoriale cu risc de roaming involuntar, situate în județele de graniță: Mehedinți - 33 UAT-uri, Timiș - 31 UAT-uri, Botoșani - 29 UAT-uri, Satu Mare - 28 UAT-uri, Bihor - 26 UAT-uri, Iași - 22 UAT-uri, Dolj - 21 UAT-uri, Caraș-Severin - 19 UAT-uri, Suceava - 19 UAT-uri, Giurgiu - 15 UAT-uri, Arad - 15 UAT-uri, Constanța - 13 UAT-uri, Călărași - 13 UAT-uri, Vaslui - 13 UAT-uri, Tulcea - 13 UAT-uri, Galați - 11 UAT-uri, Maramureș - 11 UAT-uri, Teleorman - 14 UAT-uri și Olt - 10 UAT-uri.

Recomandări pentru utilizatori 

Pentru a evita costurile suplimentare asociate cu roamingul involuntar, ANCOM recomandă utilizatorilor:

  • să selecteze manual rețeaua de telefonie mobilă pentru a evita conectarea automată la o rețea străină.
  • să verifice setările de roaming ale telefonului și să dezactiveze roamingul de date în zonele de graniță.
  • să monitorizeze mesajele de bun venit primite de la operatorii străini care informează despre activarea roamingului.
  • să verifice tarifele de roaming aplicabile la operatorul lor de telefonie mobilă pentru a anticipa costurile posibile.

Dacă totuși, utilizatorii observă că au fost taxați pentru roaming involuntar, trebuie să contacteze imediat serviciul de relații cu clienții al operatorului de telefonie mobilă pentru clarificări. În cazul în care problema nu este rezolvată, utilizatorii pot adresa o plângere către ANCOM

Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Mesaj RO-alert: Soldații ruși au atacat cu drone granița României!

Încă un pas pentru fluidizarea traficului la graniță. Un nou punct de trecere a frontierei va fi deschis între România și Ungaria.

Ultimele Stiri
abonare newsletter