Actualitate
Anglia în flăcări. O informație falsă a aprins protestele sângeroase– VIDEO
Un val de violențe a cuprins Anglia, declanșat de o informație falsă care a inflamat spiritele.
Ura în Marea Britanie este alimentată de fake news. Foto: captură Sky News
Totul a început cu un atac sângeros la un curs de dans pentru copii din Southport, unde un tânăr a ucis 3 copii.
Înainte ca autoritățile să identifice oficial suspectul, pe rețelele de socializare s-a răspândit rapid zvonul că atacatorul ar fi un imigrant musulman radical.
Dezinformarea a aprins furia
Informația a alimentat furia și temerile unor grupuri de extremă dreapta, care au organizat proteste violente în mai multe orașe din Regatul Unit, inclusiv Liverpool, Manchester, Bristol și Hull.
Protestatarii au atacat un hotel care găzduia solicitanți de azil, au aruncat cu pietre și sticle în polițiști și au provocat pagube mari în mai multe orașe, scrie Washington Post.
Autoritățile au dezvăluit adevărul:
Poliția a intervenit rapid pentru a restabili ordinea și a identificat suspectul: suspectul Axel Rudakubana, în vârstă de 17 ani, este un tânăr născut în Marea Britanie. Cu toate acestea, deși adevărul a fost scos la iveală, violențele au continuat, demonstrând cât de repede și de ușor pot fi manipulate masele prin informații false.
CITEȘTE ȘI:
„Scene din filme de groază". Incident major în Anglia, copii printre victime - VIDEO
Protestele s-au transformat rapid în revolte, cu ciocniri violente între protestatari și poliție.
În Liverpool, doi ofițeri au ajuns la spital cu fracturi faciale, în timp ce un altul a fost împins de pe motocicletă și lovit în timpul tulburărilor care au implicat aproximativ 750 de protestatari și un număr similar de protestatari rivali, a declarat poliția din Merseyside. Cel puțin două magazine din Liverpool au fost vandalizate și jefuite, a declarat poliția.
Scene similare au fost observate în orașul Bristol, deși manifestanții antirasiști au fost mai numeroși decât grupurile antiimigrație.
În Belfast, unele companii au raportat pagube materiale, în timp ce cel puțin una a fost incendiată, potrivit poliției.
„Nu am niciun motiv pentru care ne-au atacat", a declarat Rahmi Akyol, în fața ușilor de sticlă sparte ale cafenelei sale din Belfast, despre care a spus că a fost atacată de zeci de persoane cu sticle și scaune.
„Locuiesc aici de 35 de ani. Copiii mei, soția mea sunt de aici. Nu știu ce să spun. Este groaznic", a spus el.
Zeci de persoane au fost arestate pentru tulburări, violență și alte infracțiuni.
Marea Britanie în flăcări. Proteste violente declanșate de un zvon
Magazine, cafenele și alte proprietăți au fost vandalizate și jefuite.
Prim-ministrul Keir Starmer, care se confruntă cu primul său test important de la alegeri, a condamnat „extrema dreaptă" pentru valul de violență și a sprijinit poliția să ia măsuri ferme.
Ultima dată când au izbucnit revolte în Marea Britanie a fost în 2011. Atunci, mii de oameni au ieșit în stradă timp de cinci nopți după ce poliția a împușcat mortal un bărbat de culoare în Londra.
Unul dintre cei care a aprins spiritele ar fi controversatul parlamentar Nigel Farage
Controversatul parlamentar Nigel Farage, devenit celebru după ce a promovat ieșirea UK din UE, a publicat două videoclipuri după uciderea celor trei copii în Southport.
În primul, întreba dacă poliția a ascuns informații cu privire la cine a fost responsabil pentru crime, într-un moment în care pe rețelele de socializare circulau deja informațiile false conform cărora vinovat de atac este un cetățean musulman.
Într-un al doilea videoclip, Farage a contestat argumentul lui Keir Starmer potrivit căruia protestele violente au fost provocate de extrema dreaptă, afirmând că a fost „o reacție la frică, la disconfort, la neliniște, care este împărtășită de zeci de milioane de oameni".
Acum, autoritățile ar trebui să-l tragă la răspundere pentru „comentariile sale periculoase", a declarat un deputat din Liverpool citat de Guardian.
Kim Johnson, deputat laburist pentru Liverpool Riverside, a declarat că afirmațiile lui Farage „nu pot fi lăsate să mocnească" și ar trebui să fie examinate.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: