Actualitate
Iulie 2024, cea mai caldă lună din istorie! Anul 2024 ar putea fi cel mai fierbinte an înregistrat vreodată.
Iulie 2024 a fost înregistrată ca fiind cea mai caldă lună din istorie. Anul 2024 ar putea fi cel mai fierbinte an înregistrat vreodată.
Iulie 2024, cea mai caldă lună din istorie | Foto: pixabay.com
Iulie 2024 a fost înregistrată ca fiind cea mai caldă lună din istorie, iar anul 2024 ar putea fi cel mai fierbinte an înregistrat vreodată.
Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din Statele Unite ale Americii, a transmis că anul 2024 are în prezent 77% șanse de a deveni cel mai călduros an înregistrat vreodată, iar luna iulie a anului actual ar putea fi cea mai fierbinte lună din istorie, marcând al 14-lea record lunar consecutiv la temperatură.
Cu toate acestea, agenția europeană Copernicus a estimat că luna iulie a acestui an a fost doar puțin mai răcoroasă față de luna iulie a anului 2023, însă chiar și așa, ambele agenții sunt de acord că situaţia este alarmantă, fiecare lună înregistrând, de aproximativ un an, temperaturi lunare excepţionale.
Astfel, anul 2024 va fi unul dintre cei mai fierbinţi cinci ani înregistraţi vreodată, potrivit NOAA, care se bazează pe date colectate de 175 de ani. De asemenea, în iulie, temperatura globală a fost cu 1,21 grade Celsius peste media secolului XX (15,8 grade Celsius).
Această perioadă a fost marcată în special de o serie de valuri de căldură în ţările mediteraneene şi din Golf. Dacă pentru Africa, Europa şi Asia luna iulie 2024 a fost cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată, pentru America de Nord, iulie 2024 a fost a doua cea mai călduroasă lună iulie.
Oceanele au înregistrat a doua cea mai călduroasă lună iulie, acesta fiind rezultatul prezentat atât de NOAA, cât și de Copernicus.
„Efectele devastatoare ale schimbărilor climatice au început cu mult înainte de 2023 şi vor continua până când emisiile globale de gaze cu efect de seră vor atinge neutralitatea carbonului”, a comentat Samantha Burgess, directoarea adjunctă a departamentului de schimbări climatice (C3S) al Copernicus.
Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: