Actualitate

Cod portocaliu de caniculă luni în judeţul Cluj. Maximele vor ajunge la 38 de grade.

Luni, 19 august, judeţul Cluj va fi sub cod portocaliu de caniculă.

Cod portocaliu de caniculă în judeţul Cluj. Maximele vor ajunge la 38 de grade. | Foto: arhivă monitorulcj.ro Cod portocaliu de caniculă în judeţul Cluj. Maximele vor ajunge la 38 de grade. | Foto: arhivă monitorulcj.ro

 

 


Meteorologii au anunţat că luni, 19 august, mai multe judeţe din ţară vor fi sub cod portocaliu de caniculă, printre care şi Cluj. 

 


Valul de căldură va persista pentru a șaptea zi consecutiv în sudul Banatului, nordul și centrul Crișanei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sudul și centrul Munteniei. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general, temperaturile maxime vor fi de 36...38 de grade și minimele de 19...25 de grade (local vor caracteriza o noapte tropicală).

Cod portocaliu de caniculă în judeţul Cluj. Maximele vor ajunge la 38 de grade. | Foto: meteoromania.ro

„Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat. Zone afectate: sudul Banatului, nordul și centrul Crișanei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sudul și centrul Munteniei”, au transmis meteorologii ANM. 


Cum ne protejăm de caniculă?

Căldura excesivă poate afecta grav organismul, iar medicii ne sfătuiesc să luăm o serie de măsuri de protecție pe durata zilelor caniculare. 

„Iulie-august sunt vârfurile de caniculă. (Cum ne protejăm de caniculă? - n.red.) În primul rând este evitarea orelor de expunere la soare. De obicei sunt mult mai puternice razele solare după ora 13:00, deci 10:00-18:00 ar trebui stat în casă cât se poate. Îmbrăcăminte cât mai lejeră, deschisă la culoare, să nu fie negru și cenușiu pentru că păstrează caloric mult mai mult și se supraîncălzește corpul. Hidratare corectăRespectarea tratamentelor pentru că mulți sunt diabetici sau tratament cronic post accident vascular cerebral, cardiologic. Fructe, legume, mai puține alimente grase. Și neapărat protecția solară”, potrivit recomandărilor făcute de Horia Simu, managerul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Cluj.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Lista cişmelelor cu apă potabilă şi spaţiile de răcorire pe vreme de caniculă, în Cluj-Napoca

Sfatul medicului: Cum ne protejăm de arsurile solare? Atenție, părinți, pielea copiilor este foarte sensibilă la arsuri solare!

Ultimele Stiri
abonare newsletter