Actualitate

Paradisul grecesc te taxează pentru privilegiul de a-l vizita

Grecia, una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa, ia măsuri drastice pentru a combate fenomenul turismului excesiv.

Grecia introduce o taxă de 20 de euro pentru turiștii sosiți în croazieră în Mykonos și Santorini. Foto: pixabay.com Grecia introduce o taxă de 20 de euro pentru turiștii sosiți în croazieră în Mykonos și Santorini. Foto: pixabay.com

 

 


Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat recent introducerea unei taxe de 20 de euro pentru turiștii care sosesc în croazieră în insulele Mykonos și Santorini.

 


Decizia vine ca răspuns la presiunea crescândă pe care industria croazierelor o pune asupra acestor insule paradisiace. 

În 2023, Santorini, o insulă cu doar 15.500 de locuitori, a avut aproximativ 3,4 milioane de vizitatori. Datele Asociației porturilor grecești arată că circa 800 de nave de croazieră, transportând 1,3 milioane de pasageri, au făcut escală în Santorini anul trecut.


Croazierele în Grecia se scumpesc: Taxa care schimbă regulile jocului în Mykonos și Santorini

Premierul Mitsotakis a explicat că, deși Grecia nu se confruntă cu o problemă structurală de turism excesiv, există provocări în anumite destinații și perioade ale anului. Scopul acestei taxe este de a regla fluxul de turiști și de a proteja infrastructura insulelor care se apropie de limita capacității lor.

CITEȘTE ȘI:
Escrocherie la nivel înalt în Grecia. Turiștii români, în pericol să rămână fără bani în buzunare!

Fenomenul de supraturism, alimentat în parte de rețelele sociale și de dorința oamenilor de a vizita locurile popularizate de influenceri, are efecte negative asupra comunităților locale. Printre consecințe se numără lipsa de locuințe pentru rezidenți, creșterea consumului de energie, poluarea și, în zonele naturale, supraexploatarea terenurilor.


Revoluție în turismul grecesc: 20 de euro pentru a vizita două insule

Deși data exactă de introducere a taxei nu a fost încă anunțată, măsura se alătură eforturilor altor destinații turistice populare de a gestiona fluxul de vizitatori. În 2023, orașe precum Dubrovnik în Croația, Veneția în Italia și Macao în China se numărau printre cele mai afectate de supraturism.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Turiștii români cheltuie mai mult în străinătate, în timp ce cheltuielile străinilor în România stagnează. Turismul, responsabil pentru aproape 20% din deficitul de cont curent.

Laguna Albastră, perla turismului din Cluj care captivează privirile tuturor vizitatorilor. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter