Economie

Turiștii români cheltuie mai mult în străinătate, în timp ce cheltuielile străinilor în România stagnează. Turismul, responsabil pentru aproape 20% din deficitul de cont curent.

Turiștii români cheltuie mai mulți bani în străinătate decât cheltuie turiştii străini în România. Asta accentuează deficitul de cont curent al țării.

Turismul accentuează deficitul de cont curent al României|Foto: pixabay.com Turismul accentuează deficitul de cont curent al României|Foto: pixabay.com

 

 


După perioada pandemică sectorul turismului a înregistrat o creștere substanțială, iar românii au continuat să-și facă concediile în străinătate, atrași de condițiile mai bune. 

Potrivit datelor analizate de cercetătorii de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai prin intermediul proiectului Romanian Economic Monitor, turiștii români cheltuie mai mult în străinătate, comparativ cu cheltuielie făcute de turișii străini în România. Acest aspect are un efect direct asupra evoluției economice, alimentând deficitul de cont curent. 


În schimb, deficitul de cont curent ar putea fi atenuat dacă sectorul turismului ar reuși să fie mai ofertant atât în plan intern, cât și pentru străinii care aleg să exploreze România.

CITEȘTE ȘI: 
Mai puțini turiști în Cluj, în prima jumătate a anului. Crește numărul turiștilor străini.

„Turismul a arătat o revenire spectaculoasă după eliminarea restricțiilor pandemice, revenirea însă alimentează și deficitul de cont curent al României.


Turiștii români cheltuie din ce în ce mai mult în străinătate, pe când cheltuielile turiștilor străini în România stagnează.

Creșterea atractivității turismului autohton în rândul vizitatorilor străini ar putea contribui la reducerea deficitului de cont curent, turismul fiind responsabil pentru aproape 20% din acest deficit”, arată sursa citată. 


CITEȘTE ȘI: 
Analiză UBB. Cum s-a dezvoltat România după aderarea la UE? Creștere economică susținută, însă cu un grad de îndatorare în creștere și deficit bugetar periculos.

sursa: Romanian Economic Monitor 

Mai mult, autorii analizei avertizează că această diferență se poate adânci în urma creșterii veniturilor. 

„Creșterea în termeni reali a salariilor și pensiilor în România, precum și stabilitatea cursului valutar, poate amplifica și mai mult această diferență”, potrivit analizei UBB. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Analiză UBB. PIB-ul pe cap de locuitor din România s-a apropiat de cel al Poloniei, dar majoritatea românilor nu resimt bunăstarea financiară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter