Actualitate

Prima „plimbare privată" în spațiu din istorie, un succes răsunător - VIDEO

SpaceX a scris istorie joi, când doi membri ai echipajului misiunii Polaris Dawn au făcut prima ieșire în spațiu realizată vreodată de astronauți neprofesioniști.

O echipă de astronauți neprofesioniști, condusă de miliardarul Jared Isaacman, a făcut prima ieșire în spațiu din istorie în cadrul misiunii Polaris Dawn a SpaceX. Foto: Captură NASASpaceflight O echipă de astronauți neprofesioniști, condusă de miliardarul Jared Isaacman, a făcut prima ieșire în spațiu din istorie în cadrul misiunii Polaris Dawn a SpaceX. Foto: Captură NASASpaceflight

 

 


Antreprenorul miliardar Jared Isaacman și inginerul Sarah Gillis de la SpaceX au pășit în vidul cosmic la o altitudine de aproximativ 700 de kilometri deasupra Pământului.

 


Misiunea Polaris Dawn, finanțată de Isaacman și operată de compania lui Elon Musk, SpaceX, a decolat pe 10 septembrie. La doar 24 de ore de la lansare, echipajul a stabilit un prim record, atingând o altitudine de 1.400 de kilometri - cea mai mare pentru un zbor spațial uman de la misiunile Apollo.

SpaceX scrie istorie cu prima ieșire în spațiu a astronauților neprofesioniști

Momentul culminant al misiunii a venit însă joi, când Isaacman și Gillis au îmbrăcat costumele speciale și au deschis capsula Crew Dragon, numită „Skywalker". Ieșirea în spațiu s-a desfășurat fără incidente, iar la final, Sarah Gillis a reușit să închidă în siguranță trapa navei, o manevră delicată din cauza diferențelor de presiune.


CITEȘTE ȘI:
Alarmă în cosmos. Calea Lactee a intrat deja în coliziune cu Andromeda?

„Plimbarea spațială Polaris Dawn este acum completă, marcând prima dată când astronauții neprofesioniști au terminat o plimbare spațială de pe o navă spațială comercială", a anunțat SpaceX pe platforma X.

Jared Isaacman: Antreprenorul pasionat de spațiu

Jared Isaacman, în vârstă de 41 de ani, nu este la prima sa aventură spațială. În 2021, el a finanțat o altă misiune SpaceX, investind aproximativ 200 de milioane de dolari. Isaacman are o avere estimată la 1,9 miliarde de dolari, potrivit Forbes.


progresele rapide făcute de companiile comerciale în domeniul zborurilor spațiale umane.

Costul misiunii nu a fost dezvăluit, dar el ar fi cheltuit 200 de milioane de dolari pentru o misiune anterioară a SpaceX în 2021.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Elon Musk vrea să pornească în 2 ani colonizarea pe Marte. Primul oraș extraterestru, gata până în 2044.

Ultimele Stiri
abonare newsletter