Actualitate

Daune de 10.000 de euro pentru un copil din Cluj accidentat la grădiniță. Decizia instanței.

Daune morale în valoare de 10.000 de euro în cazul unei eleve care s-a accidentat în curtea unei unități de învățământ din Cluj.

Daune morale de 10.000 de euro în cazul unei eleve accidentate în curtea unei școli din Cluj|Foto: pexels.com Daune morale de 10.000 de euro în cazul unei eleve accidentate în curtea unei școli din Cluj|Foto: pexels.com

 

 


Un liceu particular din Cluj trebuie să plătească daune morale în valoare de 10.000 de euro părinților unei eleve care s-a accidentat în curtea unității de învățământ, potrivit Libertatea.ro

CITEȘTE ȘI:  
Combaterea violenței în școli, zădărnicită printr-o campanie de conștientizare și un concurs de lucrări pentru elevi

Conform actelor din dosar, accidentul s-a petrecut pe 5 februarie 2020, victima fiind o fetiță înscrisă la grădinița care funcționa în cadrul colegiului privat. În timp ce se afla în curtea unității de învățământ, copilul, fiind nesupravegheat de educatoare, s-a urcat pe scara toboganului, s-a dezechilibrat și a căzut. În urma accidentului, copilul și-a fracturat umărul, având nevoie de intervenție chirurgicală și de 45 de zile de îngrijiri medicale. 


Elevii, supravegheați de un singur om

Faptul că eleva era nesupravegheată de către educatoare rezultă din înregistrarea video, de unde reiese că grupa la care era înscrisă aceasta era însoţită de o singură educatoare, iar la momentul la care fetița a căzut de pe scara toboganului, educatoarea nu se afla în apropierea sa, ci era în partea opusă a curţii grădiniţei, orientată cu spatele spre tobogan.

Educatoarea a explicat că nu a surprins momentul accidentului pentru că aduna jucăriile şi era întoarsă cu spatele la tobogan, aflându-se astfel în imposibilitatea de a interveni. Explicațiile nu au exonerat de răspundere școala, care avea obligația contractuală să asigure securitatea elevilor.


Două instanțe, Judecătoria și Tribunalul Cluj, au dat dreptate părinților care au chemat în judecată colegiul privat și au dispus ca unitatea de învățământ să plătească elevei daune în valoare de 10.000 de euro, potrivit cazului prezentat de fostul judecător Cristi Danileț pentru Libertatea.ro

În România nu este o cutumă ca părinții elevilor agresați sau accidentați în școală să se adreseze instanțelor de judecată pentru despăgubiri, litigiile între părți fiind rezolvate, în general, pe cale amiabilă, arată sursa citată. 


Totuși, în ultimii ani, pe rolul instanțelor civile au fost înregistrate tot mai des dosare prin intermediul cărora părinții au chemat în judecată școala și au cerut cu succes daune de ordinul zecilor de mii de euro pentru suferințele copiilor lor, victime ale unor accidente sau agresiuni produse în perimetrul unității de învățământ.

Citește continuarea articolului pe Libertatea.ro


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Incident în prima zi de școală într-un mall din Cluj. Un minor l-a fugărit pe altul cu un cuțit.

abonare newsletter