Actualitate

Începe Postul Crăciunului, iar piața se umple de produse etichetate ca fiind „de post". Cum să eviți înșelătoriile

Recomandări pentru evitarea achiziţionării de produse de post care îţi pot pune sănătatea în pericol.

Cum să eviţi achiziţionarea de produse de post care îţi pot pune sănătatea în pericol | Foto: depositphotos.com Cum să eviţi achiziţionarea de produse de post care îţi pot pune sănătatea în pericol | Foto: depositphotos.com

 

 


Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc şi ultimul din anul civil. El are 40 de zile, începe în dimineaţa zilei de 15 noiembrie, iar lăsatul Secului este pe 14 noiembrie. Credincioşii trebuie să nu mai mănânce produse de origine animală începând din seara de 14 noiembrie. 

 


Pentru a evita achiziţionarea de produse de post care pot pune sănătatea în pericol, oamenii sunt sfătuiţi să cumpere alimente doar din locuri amenajate şi autorizate, să solicite şi să păstreze bonul de casă şi să verifice cu atenţie etichetele produselor. 

„Vă recomand să achiziționați aceste produse alimentare numai din locuri amenajate și autorizate, să solicitați și să păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea\conformitatea sau siguranța unui produs. Atenționez asupra faptului că dacă achiziționați produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare, riscați ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure, iar acestea vă pot afecta sănătatea”, a transmis, într-o postare pe Facebook, Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). 


„Verificaţi cu atenţie eticheta produselor de post”

Oamenilor le este recomandat să verifice cu atenţie etichetele produselor de post înainte de a le achiziţiona. 

„Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe bază de soia etc. Nu cumpărați produse a căror etichete nu vă informează complet și corect privind conținutul, ingredientele sau calitatea produsului. Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Craciunului”, a transmis Paul Anghel. 


CITEŞTE ŞI
INTERVIU. Postul Crăciunului, o probă a credinței. Timp de 40 de zile, creștinii „îşi curăţă sufletele şi trupurile”

Totodată, este recomandat să fie verificate ingredientele produselor. Există produse care pot conţine pe etichetă afirmaţia: „poate conţine urme de ou sau lapte”. 

„Pentru ca produsele pe care le cumpărați în perioada postului, premergătoare sărbătorilor Craciunului, să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumpărare, să acordați o atenție deosebită listei ingredientelor. În cazul în care aceasta conține și ingrediente de origine animală, respectiv LAPTE PRAF, ZER PRAF, PUDRĂ DE OU, trebuie să știți că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post. Pentru produsele tăiate, fracționate sau porționate de vânzător, solicitați să vedeți eticheta produsului pentru a verifica compoziția și data durabilității minimale. Avertizez asupra faptului că pe unele ambalaje veți găsi pe lângă lista cu ingrediente și afirmaţia «poate conţine urme de ou, lapte». Aceasta este o informație oferită voluntar de către producător, și înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producției, cele mai mici urme din ingredientele menționate, câteodată, nu pot fi evitate”, a mai explicat Paul Anghel.


CITEŞTE ŞI
ANPC recomandă persoanelor care fac cumpărături online să verifice veridicitatea operatorilor economici

De asemenea, este important să fie verificată şi data limită de consum a produselor de post, potrivit directorului general al ANPC. 

„Verificați dacă în magazin sunt respectate condițiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura. Nu cumpărați produse care au fost ținute la temperaturi mai mari decât cea specificată. După achiziție, respectați și la domiciliu condițiile de depozitare precizate pe ambalaj. De asemenea, verificați DATA DURABILITĂȚII MINIMALE. Nu cumpărați produse cu data durabilității minimale sau data limita de consum depășită sau modificată”, a mai precizat Paul Anghel. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Cum să eviți reducerile false. Recomandări pentru perioada Black Friday.

Vacanțele de Crăciun și Revelion, ținte pentru escroci. Avertismentul specialiștilor.

Mesaje false de la pretinși curieri, primite de români după Black Friday. Cer date personale sau de pe card

Ultimele Stiri
abonare newsletter