Actualitate

Copil de patru ani, agresat de profesor la o școală privată din Cluj-Napoca: „Educați-vă copilul și apoi să mă contactați”. Incidentul scandalos, în atenția Inspectoratului Școlar.

Părinții unui copil de patru ani denunță agresiunea la care a fost supus minorul în timpul orei de sport, la o școală privată din Cluj-Napoca. „Copilul a fost abandonat în stare de șoc”, spune tatăl copilului. Conducerea școlii a reacționat după două săptămâni.

Copil de patru ani, agresat de profesor la o școală privată din Cluj-Napoca|Foto: pexels.com Copil de patru ani, agresat de profesor la o școală privată din Cluj-Napoca|Foto: pexels.com

 

 


Incident scandalos înregistrat la grădinița Montessori din Cluj-Napoca, unde un copil de patru ani, care a urinat pe papucii unei fetițe, a fost bruscat de tatăl copilei, profesor de sport la aceeași instituție de învățământ. 

Potrivit părinților, gestul băiatului este unul regretabil, dar modul în care a fost „rezolvat” incidentul este unul inacceptabil. 


Cazul s-a produs la mijlocul lunii trecute, când părinții și-au luat copilul de la grădiniță plângând și cu urme pe burtă, după ce fusese bruscat și târât pe jos de profesor, în urma unui conflict cu un alt copil.  

„Copilul a fost abandonat în stare de șoc”

„M-a deranjat faptul că deși incidentul s-a produs la prânz, până seara copilul a fost abandonat în stare de șoc, fără îngrijiri medicale pentru bubița respectivă, în ideea în care copilul va uita și se va trece cumva peste întâmplare. Nici noi nu am fost anunțați”, relatează Cătălin Ciobanu, tatăl copilului agresat. 


CITEȘTE ȘI: 
Incident scandalos! Altercație între eleve în curtea unei școli. Poliția a deschis dosar penal

Potrivit instituției de învățământ, la nivelul școlii a fost constituită o comisie pentru cercetarea incidentului. 

„O comisie internă cercetează sesizarea părintelui în cauză. La finalul cercetării, raportul va fi transmis către Inspectoratul Școlar Judetean”, potrivit reacției oferite de Fundația Montessori din Cluj-Napoca, la solicitarea monitorulcj.ro


Părinte: „Este un caz inacceptabil”

Tatăl copilului agresat a sesizat Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj și a depus o plângere penală la Poliție. În urma raportului IML Cluj, copilul a primit câteva zile de îngrijiri medicale. 

„Am fost să iau copilul de la grădiniță, care era efectiv în stare de șoc când am ajuns: la început, nici nu a vrut să vorbească despre ce s-a întâmplat, încerca să plângă și nu putea”, relatează Cătălin, tatăl copilului. 


„Când am intrat în mașină și s-a simțit în siguranță, atunci a izbucnit în plâns și ne-a spus ce s-a întâmplat. Și anume că, la ora de sport (care este programată în jurul amiezii), a făcut, într-adevăr, pipi pe papucul unei fetițe - un lucru foarte urât pentru care aș fi luat atitudine, mi-aș fi cerut scuze și i-aș fi cumpărat o altă încălțăminte, orice, pentru că e o chestie care clar nu se face. Însă, întâmplarea a făcut ca tătăl fetiței să fie profesorul de sport de la grădinița copilului. Și, probabil, văzând acest lucru, a alergat după copil, care între timp s-a ascuns sub un tobogan, și pentru a-l scoate de acolo, l-a tras efectiv de picioare, provocându-i o rană la abdomen. 

L-a și certat și i-ar fi spus: «O să pleci din grădinița asta, îți arăt eu că nu mai vii aici», după cum ne-a relatat copilul. 

Astfel, copilul a fost forțat și târât de sub tobogan, și a rămas cu urme pe burtă”, explică tatăl copilului. 

CITEȘTE ȘI: 
De ce minorii pot ajunge agresori. Sub 50% dintre profesori spun că știu ce au de făcut în cazul actelor de agresiune care se petrec în școală

Părinții copilului l-au contactat pe profesorul de sport, care a recunoscut conflictul de peste zi dintre copii, însă nu s-a pronunțat cu privire la ce a urmat. 

„«Educați-vă copilul și apoi să mă contactați», aceasta ne-a transmis profesorul copilului înainte de a închide telefonul”, relatează Cătălin Ciobanu, tatăl copilului agresat. 

„În aceeași seară am făcut o plângere penală la Poliție

Tot atunci am trimis și un mesaj WhatsApp pe canalul oficial de comunicare cu grădinița Montessori, unde în alte rânduri când era vorba de plată, contract sau orice altceva reacția era una promptă, însă ne-au dat doar seen la mesaje și atât.

După ce am sunat pentru a cere explicații conducerii școlii, ni s-a răspuns că directoarea este într-un zbor și ne va contacta când aterizează. Două săptămâni mai târziu nu eram contactați. Este o situație inacceptabilă.

A doua zi am fost la IML, iar copilul a primit două zile de îngrijiri medicale”, relatează tatăl copilului.

La o distanță de aproximativ două săptămâni de la incident, părinții copilului au fost chemați la școală pentru soluționarea cazului semnalat. 

Verificări demarate de Inspectoratul Școlar 

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj a demarat cercetări. 

CITEȘTE ȘI: 
Copiii cer măsuri concrete anti-bullying în școli. „Și profesorii au nevoie de a apela la psihologi”

„Unitatea de învățământ preuniversitar nu a fost sesizată oficial cu privire la agresiunea reclamată de către părinte. 

Consiliul de Administrație s-a autosesizat și a numit Comisia de cercetare a incidentului, pentru verificarea circumstanțelor și luarea măsurilor adecvate, în conformitate cu constatările rezultate din raportul comisiei.

Inspectoratul Școlar Județean Cluj va monitoriza etapele cercetării în curs, demarate la nivelul unității de învățământ preuniversitar, în raport cu a aspectele reclamate, în vederea aplicării legislației în vigoare. De asemenea,  în colaborare  cu directorul unității de învățământ preuniversitar Inspectoratul Școlar Județean Cluj va monitoriza activitatea didactică a domnului profesor de educație fizică și sport, pe tot parcursul anului școlar”, potrivit reacției oferite de IȘJ Cluj la solicitarea monitorulcj.ro

La finalul lunii trecute, monitorulcj.ro a făcut o solicitare în acest caz către Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Cluj, care va oferi o reacție oficială „în termenul legal pentru solicitarile in baza legii 544/2001”, potrivit IPJ Cluj.

UPDATE: După publicarea articolului, IPJ Cluj a oferit un punct de vedere în acest caz, deși inițial a invocat termenul „legal” de 30 de zile potrivit Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

„Potrivit sesizării, un minor ar fi suferit leziuni după ce ar fi fost tras forțat de sub un tobogan de către profesorul de sport.
În acest context, polițiștii au demarat cercetări pentru a stabili toate circumstanțele incidentului sub aspectul infracțiunii de purtare abuzivă”, potrivit Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, la solicitarea monitorulcj.ro

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cifre îngrijorătoare. 50% dintre elevi au fost victime ale bullying-ului în școli, iar un sfert recunosc că au fost agresori

Ultimele Stiri
abonare newsletter