Actualitate
Noul Cod silvic vine cu noi prevederi și pedepse mai aspre pentru furtul de lemne. Mihai Goțiu: „Conține numeroase reforme și reglementări pentru care societatea civilă s-a implicat”.
Noul Cod silvic adoptat marți de Camera Deputaților vine cu noi reglementări pentru protecția pădurilor. „Tăierile de păduri nu vor înceta peste noapte”, spune fostul senator de Cluj, Mihai Goțiu.
Noul Cod silvic vine cu noi prevederi și pedepse mai aspre pentru furtul de lemne. Mihai Goțiu: „Conține numeroase reforme și reglementări pentru care societatea civilă s-a implicat”.|Foto: Agent Green - Facebook
Noul Cod Silvic a fost adoptat, marți, în plenul Camerei Deputaţilor, cu 245 de voturi „pentru”.
Actul normativ stabileşte cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure. Drumurile forestiere vor fi supravegheate video, cu sisteme tehnice de monitorizare, care să ajute la descoperirea furturilor şi tăierilor ilegale.
Totodată, noul Cod Silvic reglementează sistemul de sancţiuni penale şi regimul măsurilor asiguratorii şi confiscarea materialelor lemnoase, a mijlocului de transport şi suspendarea accesului în sistemul informatic integrat pentru păduri, ca urmare a săvârşirii unor fapte care sunt încadrate ca infracţiuni.
Mihai Goțiu: „O victorie civică uriașă”
Potrivit activistului clujean Mihai Goțiu, adoptarea noului Cod silvic reprezintă încununarea eforturilor îndelungate depuse de societatea civilă pentru protecția pădurilor și combaterea tăierilor ilegale de arbori.
„Noua lege de reglementare a administrării pădurilor din România conține numeroase reforme și reglementări pentru care societatea civilă s-a implicat de mai bine de un deceniu, ajungând la petiții cu sute de mii de semnături, cumulat, și inclusiv la proteste în stradă”, notează fostul senator de Cluj, Mihai Goțiu, în mesajul publicat pe pagina sa de Facebook.
Noul Cod Silvic a fost adoptat de Senat în primăvara acestui an, dar a rămas blocat aproape jumătate de an la Camera Deputaților.
„Deblocarea legii și adoptarea ei în această sesiune, înaintea alegerilor a fost o cerință majoră a cetățenilor și în campaniile electorale din această toamnă, dar Comisia de Agricultură și silvicultură, ultima comisie de raport a deputaților, a refuzat să o pună pe ordinea de zi”, explică Mihai Goțiu.
Principalele reglemntări ale Noului Cod silvic
Câteva dintre cele mai importante măsuri
• acces liber, în scop recreativ, în păduri, pentru orice cetățean
• acces în scop profesional pentru jurnaliști și activiști de mediu
• centuri verzi în preajma orașelor (limitarea drastică a tăierilor)
• sancționarea ca infracțiune a transporturilor ilegale de lemn și confiscarea mijloacelor de transport de la 5 mc (comparativ cu 10 mc în prezent)
• revenirea la sancționarea ca infracțiune a distrugerii copacilor din spațiile verzi din orașe
• protejarea arborilor remarcabili
• realizarea studiilor de mediu
• incompatibilități pentru personalul silvic și operatori în SUMAL
• sancționarea ca infracțiuni a falsurilor informatice din SUMAL
• drept de preempțiune, la achiziția lemnului, pentru producătorii autohtoni de mobilă
Noul Cod silvic este departe de a fi unul perfect, situație în care „tăierile de păduri nu vor înceta peste noapte”, avertizează Goțiu. Cu toate acestea, adoptarea actului normativ reprezintă „o victorie uriașă a zecilor și sutelor de mii de români care s-au implicat, într-un fel sau altul, în această luptă”, arată sursa citată.
Potrivit actului normativ, se extinde suprafaţa unde sunt interzise tăierile la ras în parcurile naturale şi în toate ariile naturale protejate din România. De asemenea, se dă posibilitatea tuturor cetăţenilor de a se plimba pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din ţară.
Noul Cod Silvic va fi transmis spre promulgare la Preşedintele României.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: