Actualitate
„Ordonanța trenuleț” îngheață pensiile și salariile bugetarilor la început de an și reduce beneficiile din sectorul public
Salarii înghețate, tăierea voucherelor de vacanță pentru bugetari și angajări blocate sunt doar câteva din măsurile prevăzute în Legea bugetului de stat pentru 2025 cu scopul de a menține deficitul bugetar sub control.
„Ordonanța trenuleț” îngheață pensiile și salariile bugetarilor la început de an și reduce beneficiile din sectorul public|Foto: monitorulcj.ro
Viitorul Guvern trebuie să aplice un set de măsuri dure pentru a menține deficitul bugetar sub control, iar printre măsurile fiscale ce pot fi aplicate în 2025 figurează: înghețarea temporară a pensiilor de stat, a pensiile speciale și a salariilor bugetarilor.
Principalele modificări din „Ordonanța trenuleț”
„Ordonanța trenuleț” este acum în lucru la Ministerul Finanțelor, fiind așteptată constituirea noului guvern pentru adoptarea acesteia, semnalează Hotnews.ro
CITEȘTE ȘI:
Ratingul României, negativ BBB- din cauza cheltuielilor excesive cu pensii și salarii
*Salariile bugetarilor vor fi înghețate până la adoptarea Legii plafoanelor, iar sporurile acestora vor fi înghețate la nivelul lunii decembrie 2024, pe tot parcursul anului viitor.
*Munca suplimentară va fi compensată cu timp liber.
*Nu se vor mai acorda vouchere de vacanță bugetarilor pe tot parcursul anului 2025.
*Pentru concediul de odihnă aferent anului 2025, personalul militar, polițiștii, inclusiv cei din penitenciare nu vor beneficia de decontarea serviciilor turistice. În cazul acestora, compensațiile lunare pentru chirie care nu fac parte din solda lunară ori salariu se vor menține la nivelul din decembrie 2024.
*Blocarea angajărilor. În plus, instituțiile publice vor trebui să finanțeze salariile din fondurile publice astfel încât să se încadreze în limitele aprobate prin buget.
* În 2025, instituțiile și autoritățile publice nu vor mai putea acorda indemnizații la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă.
*Menținerea indemnizațiilor la nivelul din decembrie 2024.
*Pensiile speciale pentru primari și șefi de consilii județene se amână pentru 2026 (tot aici sunt incluse posturile de viceprimar, președinte al consiliului județean și vicepreședinte al consiliului județean).
*Cuantumul minim al buselor elevilor pentru anul școlar 2025-2026 rămâne la nivelul celui stabilit pentru anul școlar 2024-2025.
CITEȘTE ȘI:
Cum arată apocalipsa fiscală pregătită contribuabililor pentru 2025: crește TVA, impozitare venit cumulată cu CASS, creștere de la 16,5% la 20%
Comisia Europeană estimează că România va avea la finalul anului un deficit bugetar de 8% din PIB, care reflectă creșterea foarte rapidă a cheltuielilor publice, în principal din cauza creșterilor mari ale salariilor din sectorul public, ale cheltuielilor cu bunurile și serviciile și ale transferurilor sociale, inclusiv ale pensiilor.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: