Actualitate
Inteligența artificială vs. presa. Asociațiile de publisheri solicită măsuri clare de protecție.
Reglementarea insuficientă a inteligenței artificiale (AI) provoacă îngrijorare în rândul asociațiilor de publisheri. Aceștia cer Comsiei Europene un cod de bune practici care să protejeze interesele editorilor.

Actul privind Inteligența Artificială (AI Act) a fost adoptat la 13 iunie 2024 cu obiectivul de a stabili un cadru legislativ pentru dezvoltarea și utilizarea inteligenței artificiale în UE.
În prezent Comisia Europeană dezvoltă Codul de bune practici care vizează crearea unor standarde etice pentru implementarea AI. Însă, forma actuală a acestui Cod ridică ingrijorări în rândul asociațiilor de publisheri la nivel european, care consideră că măsurile legale propuse nu protejează suficient interesele editorilor, în special în ceea ce privește utilizarea conținutului lor de către modele lingvistice mari și sisteme de inteligență artificială generativă.
AI și exploatarea conținutului fără consimțământ
Publisherii sunt îngrijorați că o reglementare insuficientă ar putea duce la exploatarea conținutului fără consimțământ sau compensații corespunzătoare pentru cei ce îl produc, ceea ce ar afecta grav sustenabilitatea industriei media.
În acest context, asociatia New Media Europe, la care BRAT este afiliată, a formulat o declarație publică prin care apreciază că normele au evoluat „de la rău la și mai rău” și că cerințele prevăzute în Cod în sarcina soluțiilor AI nu vor oferi o asistență semnificativă publisherilor de presă. Prin urmare, NME a solicitat Comisiei si statelor membre să nu susțină adoptarea Codului în forma lui actuală.
New Media Europe, Scrisoare deschisă pentru protejarea drepturilor publisherilor
New Media Europe anunță că va transmite o Scrisoare deschisă decidenților politici europeni pentru a semnala riscurile aferente adoptării unui Cod de bune practici AI insuficient reglementat.
Demersul vizează crearea unei conștientizări în rândul cetățenilor și decidenților politici din UE cu privire la impactul inteligenței artificiale asupra proprietății intelectuale odată cu intrarea în vigoare a noii legislații europene.
Evidențierea nedreptății: Modelele lingvistice mari și inteligența artificială generativă profită de pe urma conținutului de presă și cultural fără consimțământ sau compensare corectă pentru autori și editorii de publicații de presă.
Susținerea unor reglementări puternice în domeniul AI&IP, în concordanță cu prioritățile și activitatea Comisiei Europene.
New Europe Media intenționează să publice Scrisoarea deschisă în presa națională.
Această perioadă este strategică, deoarece precede evenimentului organizat de către Președinția Consiliului UE pe tema inteligenței artificiale și a industriei creative, eveniment programat pentru 24-25 aprilie.
Pentru a amplifica impactul, New Europe Media va trimite scrisoarea publicată, împreună cu o listă a tuturor publicațiilor europene participante, către Președintele și Vicepreședintele Executiv al Comisiei Europene și membrii Parlamentului European (MPE) din țările unde scrisoarea este publicată.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: