Educație
Schimbări importante în educația românească
Ministrul Educației extinde măsura de 25% pentru consolidare și aplicare practică în toate ciclurile de învățământ.

Măsura prin care 25% din timpul alocat unei discipline este rezervat activităţilor de consolidare, remediale şi pentru aplicarea practică a cunoştinţelor în viaţa de zi cu zi va fi extinsă pentru toate ciclurile de învăţământ, a afirmat ministrul Educaţiei, Daniel David, la prezentarea raportului săptămânal. Măsura este prevăzută din 2023 doar pentru liceu.
Elevii au „prea multe ore, prea multe discipline, conţinuturi prea încărcate”, a spus ministrul, idee pe care a exprimat‑o şi în trecut, în legătură cu reformele pentru liceu.
Potrivit edupedu.ro, Daniel David a afirmat că 25% din timpul alocat unei discipline nu ar trebui să fie dedicat predării şi evaluării, ci unor activităţi care vin în sprijinul învăţării şi a precizat că va prelua această prevedere printr‑un ordin şi o va extinde către celelalte cicluri de învăţământ: „Foarte important este ce facem în acel procent de 25%”, a subliniat el.
„Prea multe ore, prea multe discipline, conţinuturi prea încărcate”
„Încărcarea elevilor cu ore, cu discipline cu conţinuturi. Ştiu, este lucru pe care l‑am discutat când am problematizat şi am pus în dezbatere planurile‑cadru pentru învăţământ liceal. Spuneam atunci: prea multe ore, prea multe discipline, conţinuturi prea încărcate.
CITEȘTE ȘI:
Calendarul anului școlar 2025-2026. Când începe școala și ce vacanțe vor avea elevii.
Aţi văzut că şi prin legea din 2023 deja a apărut această idee prinsă în lege, că 25% din timpul alocat unei discipline ar trebui să nu se refere la activităţi de predare şi evaluare. Am spus că prin ordin de ministru am să preiau acest lucru şi să‑l impunem nu doar pentru învăţământul liceal, putem să‑l impunem într‑o formă sau alta şi pentru celelalte cicluri. Foarte important este ce facem în acel procent de 25%, iar lucrurile pe care le‑am discutat în diverse contexte publice au fost legate de activităţi de consolidare, activităţi remediale şi e foarte important, ce ne lipseşte de foarte multe ori, generalizarea lucrurilor învăţate la viaţa de zi cu zi. În acest fel cred că putem să avem programe mai aerisite, un conţinut relevant care să intre mai bine în mintea şi în comportamentul copiilor”, a afirmat ministrul Educaţiei, Daniel David, la prezentarea raportului săptămânal.
Problemele majore pentru elevii din România
Problemele majore pentru elevii din România, conform raportului PISA 2022, includ dificultăți în aplicarea matematicii în viața reală, evaluarea informațiilor online și lipsa unei atitudini proactive la clasă. De asemenea, există o lipsă de sprijin din partea profesorilor pentru dezvoltarea competențelor viitoare ale elevilor.
Învățarea remedială
Ministrul Educației a spus, pe 9 ianuarie, că învățarea remedială nu ar trebui făcută de profesorul de la clasă, ci de „profesori care au competențe pe învățare remedială, care folosesc alte metode de predare și care știu să facă diagnosticul și să corecteze deficitul”.
Aproape 80% dintre elevii de clasa a IX-a nu au noțiuni de bază la limba română și matematică
Aproape 80% dintre cei peste 62.000 de elevi de clasa a IX-a din licee participante la proiectul Romanian Secondary Education (ROSE), testați la limba română, sunt cu materia de clasa a VIII-a în categoria de „funcționalitate limitată și risc”, potrivit raportului de la final de proiect. Autorii acestuia susțin că asta înseamnă că stăpânesc minimal sau deloc noțiuni de bază la limba română și au dificultăți mari în a înțelege componente ale materiei de clasa a IX-a. Într-un raport similar, după ce au fost testați la matematică, 91% din elevii de clasa a IX-a sunt în categoriile de risc crescut.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: