Actualitate

'Dicţionarul Revoluţiei Române din decembrie 1989', lansat la Fundaţia Europeană Titulescu

<p>Volumul 'Dicţionar general al Revoluţiei Române din decembrie 1989', coordonat de Gheorghe Sbârnă şi Valentin Marin, a fost lansat, miercuri, la Fundaţia Europeană Nicolae Titulescu.<br /> <br />Cu acest prilej, preşedintele Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, Ion Iliescu, preşedinte de onoare al PSD, a apreciat efortul ştiinţific pentru realizarea unei astfel de lucrări de sinteză care prezintă cronologic fapte, date şi evenimente care au caracterizat Revoluţia Română între 14 decembrie şi 31 decembrie 1989.<br /> <br />Fostul preşedinte a adăugat că volumul prezintă, pe de altă parte, locuri, oameni şi instituţii implicate în Revoluţia din 1989. 'Conceptual, este o lucrare interesantă şi care are o idee călăuzitoare - de structurare a unor informaţii', a spus Ion Iliescu.</p>

Liderul de onoare al PSD a adus şi câteva sugestii pentru îmbunătăţirea unor lucrări viitoare pe această temă.

În acest sens, Ion Iliescu a precizat că, în volumul lansat, este bine prezentată desfăşurarea evenimentelor de la Timişoara şi momentul din 17 decembrie - Comitetul Politic Executiv şi dispoziţiile directe ale lui Nicolae Ceauşescu pentru reprimarea timişorenilor, însă a subliniat lipsa documentului integral al Proclamaţiei de la Timişoara - 'documentul de bază al Revoluţiei române'.

'Ceea ce cred că lipseşte la partea aceasta cu Timişoara este momentul-cheie al Revoluţiei. 20 decembrie este menţionat, proclamarea oraşului liber Timişoara, însă, lipseşte Proclamaţia de la Timişoara, care este doar menţionată în înşirarea cronologică. Documentul ca atare al Proclamaţiei de la Timişoara, într-un asemenea volum, trebuie să fie prezent. (...) A apărut un fals document după atâţia ani şi aşa-zisul Raport de Condamnare al Comunismului prezentat cu emfază de preşedinte şi în Parlament nu dă obiectul muncii. O falsă proclamaţie tot de la Timişoara din martie, care era un document electoral şi care avea elemente cheie - împiedicarea lui Iliescu să candideze în mai (n.r. 1990) - este prezentată ca document al Revoluţiei române', a spus Ion Iliescu.

Potrivit fostului preşedinte, există, de asemenea, în desfăşurarea evenimentelor petrecute la Bucureşti în 1989 'nişte confuzii' şi a subliniat că toate aceste completări şi observaţii ar putea fi utile pentru viitoare apariţii pe tema Revoluţiei române.

La rândul său, unul dintre autorii volumului, Gheorghe Sbârnă, a subliniat că 'Dicţionarul general al Revoluţiei Române din decembrie 1989' reprezintă un instrument de informare, în realizarea căruia s-a urmărit evidenţierea faptelor, a locurilor şi a oamenilor care au fost implicaţi.

'Am avut în minte ca acest volum, în ultimă instanţă, să fie şi o carte a reconcilierii. Noi am căutat ca într-o formulă cât mai accesibilă să reflecte datele, evenimentele şi oamenii acelor vremuri. Nu este o lucrare de interpretare, este o carte de informare', a spus Gheorghe Sbârnă.

El a adăugat că volumul a fost realizat la iniţiativa directorului Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, Claudiu Iordache, şi a conducerii Institutului.

Directorul adjunct al Institutului, Ion Calafeteanu, a afirmat că volumul lansat la Fundaţia Titulescu reprezintă singurul sub forma unui dicţionar care tratează problematica Revoluţiei Române din decembrie 1989.

Ion Calafeteanu a propus efectuarea unei anexe la volum care să cuprindă 'toate golurile' evidenţiate de participanţi.

La eveniment au mai participat fostul premier Petre Roman, vicepreşedintele PRM, Codrin Ştefănescu, Gelu Voican Voiculescu, generalul (r) Mircea Chelaru, prof. Dumitru Mazilu, academicieni, foşti revoluţionari. AGERPRES

Ultimele Stiri
abonare newsletter